Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teknologian kehityksen seurauksista tarvitaan tietoa

Usein lapsia ja nuoria suojaavia päätöksiä ei voida edes tehdä tieteellisen tiedon puuttuessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kun syksy alkaa, monelle pienelle koulumatkaa tarpovalle hankitaan ensimmäinen älypuhelin. Lasten ja vanhempien älypuhelimen käyttö puhuttaa. Vankkaa tieteellistä tutkimustietoa siitä, miten verkkoperustaisten teknologioitten käyttö pitkällä aikavälillä vaikuttaa aikuisiin tai lapsiin, ei kuitenkaan ole. Keskustelua käydään siksi pääasiassa mutu- ja anekdoottipohjalla, mikä ei luo kestävää perustaa poliittisille tai kasvatukseen liittyville päätöksille.

Internetteknologian tutkimukseen ohjatut varat suuntautuvat pääosin uuden teknologian kehitykseen eivätkä esimerkiksi nykyisen teknologian sosiologisten ja psykologisten vaikutusten tutkimukseen. Näin vaikutuksista puhuttaessa liikutaan ohuella tieteellisellä pohjalla eikä uusien teknologioiden rajoituksiin kohdistuva poliittinen päätöksenteko perustu tieteellisiin tosiseikkoihin. Usein lapsia ja nuoria suojaavia päätöksiä ei voida edes tehdä tieteellisen tiedon puuttuessa.

Eräs esimerkki tällaisesta tilanteesta on ulkomaalaisten rahapelioperaattoreiden suomalaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistama uhkapelimainonta ja pelit, jotka tulevat lasten ulottuville tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kautta.

Tiedetään, että nuorena aloitettu pelaaminen johtaa herkästi riippuvaisuuteen. Väestötasolla ei ole kuitenkaan tutkittu, miten rajoittaminen vaikuttaa rahapelaamiseen ja kehittyviin internetriippuvuuksiin.

Varteenotettavaa tutkimusta ei ole edes niistä keinoista, joilla rajoittamista voidaan harjoittaa. Hallituksen ohjelmaan kirjatut tavoitteet suojella nuoria rahapelihaitoilta tuntuvat siksi tyhjänpäiväisiltä.

Uudet teknologiat muuttavat ihmistä, yhteiskuntaa ja sen rakenteita. Tilannetta voidaan verrata viime vuosisadan alun modernisoitumiseen: silloin uudet lannoitteet, tuholaismyrkyt ja fossiilisiin polttoaineisiin perustuva teollisuus siirsivät ihmiskunnan uuteen kauteen, jonka seurauksia ympäristöön ja ilmastoon nyt havainnoimme. Uusia teknologioita otettiin tutkimatta avosylin vastaan.

Nykyteknologialla on kiistatta yhtä suuria tai jopa suurempia sosiologisia ja psykologisia vaikutuksia. Tällä kertaa emme halua olla myöhässä niiden seurausten havainnoinnissa.

Reetta Alexandra Konstenius

filosofian tohtori, tutkija

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat