Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylitarkastajan ja tulkin aika pyritään hyödyntämään mahdollisimman hyvin

Kaikki päivän asiakkaat kutsutaan paikalle kerralla, sillä koskaan ei voi tietää, kuinka kauan ensimmäinen puhuttelu kestää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Maahanmuuttajien kanssa työskentelevä kertoi (HS Mielipide 6.9.) peruuntuneesta turvapaikkapuhuttelusta ja vaati, että turvapaikanhakijoille on taattava inhimillinen puhuttelu.

Kuten nimimerkki kirjoitti, puhuttelu on turvapaikanhakijan senhetkisen elämän tärkein tilanne. Ymmärrämme hyvin, että päätöksen odottaminen on raskasta ja puhuttelu voi stressata ja jännittää. Kaukaisista vastaanottokeskuksista tullaan puhuttelupaikkakunnalle jo edeltävänä iltana, ettei kenenkään tarvitse matkustaa puhutteluun yötä myöten.

Puhuttelujen järjestäminen on palapeli, jossa turvapaikanhakijan, ylitarkastajan, tulkin ja mahdollisesti avustajan aikataulut sovitetaan yhteen. Nyt poikkeuksellisen ruuhkan aikana tulkit ovat kysyttyjä, ja varaamme heidät käyttöömme jopa kuukausien päähän. Joskus tulkki sairastuu eikä sijaista saada. Joskus etäyhteys tulkin kanssa ei toimi.

Kaikki päivän asiakkaat kutsutaan paikalle kerralla, sillä koskaan ei voi tietää, kuinka kauan ensimmäinen puhuttelu kestää. Se voi loppua nopeastikin, jos esimerkiksi turvapaikanhakija ei ymmärrä tulkkia. Tällöin on tärkeää, että seuraava hakija on heti valmiina aloittamaan puhuttelun, jotta ylitarkastajan ja tulkin aika saadaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin. Niin kiireellä ei kuitenkaan aloiteta, ettei vessassa ehtisi käydä. Puhuttelun aikana saa pyytää taukoa, jos on tarve.

Puhuttelulle varataan kolme tuntia aikaa, ja tarvittaessa puhuttelua jatketaan toisena päivänä. Vaikka aamupäivän puhuttelu venyy, aloitetaan iltapäivän puhuttelu. Joskus harvoin voi käydä niin, ettei iltapäivän puhuttelua enää ehditä aloittaa. Se on hyvin harmillista asiakkaalle, joka on joutunut odottamaan. Uutta kutsua puhutteluun ei voida heti antaa, koska puhutteluajat varataan viikoiksi eteenpäin. Puhutteluun pääsyä odottaa vielä noin 4 000 turvapaikanhakijaa.

Virkamiehemme ovat joustaneet työajoissaan, koska työtä on riittänyt tehtäväksi. Lähtökohta kuitenkin on, että puhuttelut pidetään virka-aikana. Puhutteluja ei voida järjestää ylitöinä ilta-aikaan, koska se tulisi liian kalliiksi.

Tavoitteemme on käsitellä hakemukset niin nopeasti kuin mahdollista mutta laadusta tinkimättä. Sujuva puhuttelu on myös meidän etumme, ja teemme kaiken voitavamme, että puhuttelut olisivat tehokkaita ja laadukkaita. Jokainen turvapaikanhakija puhutellaan, ja jokainen saa päätöksensä.

Juha Similä

tulosalueen johtaja

Maahanmuuttovirasto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat