Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleinen asumistuki mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun

Yleinen asumistuki kohdentaa asumistuen sitä eniten tarvitseville, kirjoittaa Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Heikki Koponen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Emmi Venäläinen kritisoi (HS.fi/mielipide 2.9.) hallituksen päätöstä siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiriin. Venäläisen tekstissä oli kohtia, joita on syytä korjata.

Yleiseen asumistukeen siirto kulkee käsi kädessä opintotukeen tehtyjen massiivisten leikkausten kanssa. Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) mielestä opintotuki on ensisijaisesti opiskelijoiden sosiaaliturvaa. Uusimman opiskelijabarometrin mukaan korkeakouluopiskelijoilla menee asumisen kuluihin keskimäärin yli 500 euroa kuukaudessa. Tähän enintään 200 euron suuruinen opintotuen asumislisä ei pysty vastaamaan.

Yleinen asumistuki vastaa reaalisiin asumiskustannuksiin, kohdentaa asumistuen sitä eniten tarvitseville ja mahdollistaa täyspäiväisen opiskelun nykyistä opintotuen asumislisää paremmin. Kun asumisen tukemiseen käytettävissä olevat resurssit ovat rajalliset, on parempi, että tuki kohdentuu pienituloisimmille ja antaa heille kohtuullisen tuen asumiskustannuksiin.

Jo nyt noin puolet opiskelijoista kilpailee halvoista vuokra-asunnoista yksityisillä markkinoilla, sillä opiskelija-asuntoja ei ole tarjolla kuin neljännekselle korkeakoulujen opiskelijoista. On siis kummallista väittää, että opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin nostaisi suurten kaupunkiseutujen vuokria. Tämä tarkoittaisi sitä, että suurissa kaupungeissa olisi opiskelija-asuntosäätiöiden lisäksi myös muita tahoja, jotka hinnoittelisivat asuntonsa opiskelijaystävällisesti. Tälle spekulaatiolle on hyvin vähän tukea.

Yleinen asumistuki tulovalvontoineen ja ruokakuntakohtaisuuksineen ei ole täydellinen järjestelmä, mutta verrattuna nykyiseen näivettyneeseen opintotuen asumislisään se on huomattavasti parempi malli. Yleisen asumistuen taso vastaa huomattavasti paremmin nykyisiä asumiskustannuksia, mahdollistaa ympärivuotisen opiskelun sekä kohdistaa etuuden pienituloisimmille opiskelijatalouksille.

Heikki Koponen

puheenjohtaja

Suomen ylioppilaskuntien liitto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat