Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltoja kiinnostaa Suomen rooli Baltian maiden turvallisuudessa

Suhtautuminen Baltian maihin tuottaa edelleen Suomessa ongelmia. Ruotsilla vastaavia ongelmia ei ole.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Presidentti Barack Obama vieraili Virossa syksyllä 2014. ”Tulin tänne ennen kaikkea vahvistamaan Yhdysvaltojen sitoutumisen Viron turvallisuuteen. Se on ainainen ja järkkymätön”, Obama sanoi Virolle ja samalla myös muille Baltian maille, joiden turvallisuudentunnetta Venäjä oli horjuttanut pahoin Krimin valloituksella.

Vaikka Ruotsi ei ole Nato-maa, on se Yhdysvaltain tärkein liittolainen Pohjolassa. Ruotsissa ovat kahden vuoden aikana vierailleet varapresidentti Joe Biden, varapuolustusministeri Robert Work sekä senaatin asevoimien ja puolustusministeriön rahoituksesta vastaavan komitean puheenjohtajana John McCain.

Pohjoismaiden valtionpäämiesten ja presidentti Obaman ensitapaaminen vuonna 2013 tapahtui Tukholmassa. Myös tämän vuoden vastaavassa johtajatapaamisessa Washingtonissa Ruotsilla oli merkittävin rooli.

Yhdysvallat luottaa Ruotsin harkintakykyyn. Ruotsilla on hyvät näytöt jo kylmän sodan ajalta, kun Norjan turvallisuus ja Suomen asema piti vakiinnuttaa Pohjolassa. Kylmän sodan aikana Ruotsi turvasi Nato-maa Norjan selustan. Nyt sillä on vastaavaa halukkuutta huolehtia Natoon kuuluvien Viron, Latvian ja Liettuan selustasta. Samalla Ruotsi turvaa oman asemansa Yhdysvaltain keskeisenä liittolaisena.

Yhdysvalloille yksi avainasia syvempien turvallisuuspoliittisten suhteiden luomisessa Suomeen ja Ruotsiin on se, miten maat suhtautuvat Baltian turvallisuuteen. Baltian maillehan presidentti Obama antoi vuoden 2014 vierailullaan niin suuren vakuuden kuin suurvalta voi vain antaa: presidentin sanan.

Suhtautuminen Baltian maihin tuottaa edelleen Suomessa ongelmia. Ruotsilla vastaavia ongelmia ei ole.

Suomen pitäisi kyetä ratkomaan Baltian turvallisuuskysymys osaltaan uskottavasti: mikä on Suomen lopullinen rooli Baltian turvallisuudessa? Suomen puolustusyhteistyösuhteet Yhdysvaltoihin riippuvat suuresti Suomen suhtautumisesta Baltian maihin.

Ari Pesonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat