Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eikö politiikka olekaan meitä pienten lasten äitejä varten?

Vanhemmuuden vuoksi menetin päivärahoja jokaisen kokouksen takia reippaasti yli sata euroa. Jos olisin pysynyt sivussa politiikasta äitiysvapaani ajan, minulle olisi jäänyt enemmän rahaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Äänioikeus annettiin Suomessa naisille vuonna 1906. Samalla me suomalaiset naiset saimme oikeuden asettautua myös ehdolle vaaleissa. Tasa-arvoisia mahdollisuuksia hoitaa poliittisia luottamustehtäviä meillä ei kuitenkaan ole vielä tänäkään vuonna.

Viime kuntavaaleissa tulin ensikertalaisena valituksi oman kuntani valtuustoon. Kahden pienen pojan äitinä olin varsin iloinen saadessani myös johdettavakseni lasten ja nuorten palveluita meillä hoitavan opetuslautakunnan.

Kuluvan valtuustokauden aikana sain kolmannen lapseni. Sen jälkeen alkoivat ongelmat poliittisten tehtävien hoitamisessa.

Kelan mukaan poliittiset luottamustehtäväni olivat nimittäin ansiotyöhön rinnastettavaa työtä, ja sen takia minulle ei tarvinnut maksaa kokouspäiviltä ansiosidonnaista päivärahaa, vaan ainoastaan minimipäiväraha.

Kelan tulkintaan eivät vaikuttaneet kokouksen kesto eikä niistä saatu palkkio. Lyhin kokous oli ollut kymmenen minuuttia, ja kokouksesta saatu palkkio pienempi kuin menettämäni päivärahan määrä.

Vanhemmuuden vuoksi menetin päivärahoja jokaisen kokouksen takia reippaasti yli sata euroa. Tosiasia on, että mikäli olisin pysynyt sivussa politiikasta äitiyslomani ajan, minulle olisi jäänyt enemmän rahaa.

Suomessa julkisen vallan tulee perustuslain mukaan nimenomaan edistää jokaisen mahdollisuuksia osallistua poliittiseen päätöksentekoon.

Siksi itse asianajajana olenkin hyvin hämmentynyt vakuutusoikeuden minulle asiassa antamasta päätöksestä, jonka mukaan Kela on tulkinnut sairausvakuutuslakia ihan oikein. Ansiosidonnaista päivärahaa ei tarvitse maksaa, jos osallistuu poliittiseen luottamustoimeen.

Vakuutusoikeuden mielestä vanhemmuus sai siis asettaa esteitä politiikkaan osallistumiselle. Äitiyslomalaisen tulee olla itse valmis maksamaan kukkarostaan luottamustoimen hoitamisesta.

Olen surullinen asioiden nykytilasta. Ajattelemmeko me suomalaiset todella niin, että pienen vauvan äidin ei tarvitse osallistua politiikkaan?

Mikäli olisin etukäteen tiennyt Kelan tulkinnasta, olisin yhden naisen mielenosoituksena istunut kyllä jokaisessa valtuuston kokouksessa, mutta katsomossa.

Toivon, että kansanedustajamme korjaavat sairausvakuutuslakia pikaisesti niin, että tulevaisuudessa jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua politiikkaan – myös meillä pienten vauvojen äideillä.

Sanna Lundström

kaupunginvaltuutettu (kok), Salo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat