Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asenteilla on ratkaiseva merkitys työllistämisessä

Olen lähettänyt puolen vuoden aikana 70 hakemusta pääsemättä yhteenkään haastatteluun.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen 49-vuotias työtön työnhakija. Minulla on kaksi korkeakoulututkintoa sekä ammatillinen tutkinto. Olen tehnyt alani töitä lähes 20 vuotta ja toiminut yrittäjänä. Olen lähettänyt puolen vuoden aikana 70 hakemusta pääsemättä yhteenkään haastatteluun. Tiedän, etten ole erityistapaus. Kaltaisiani on liian paljon.

Nykyisessä työllisyyspolitiikassa on perustavanlaatuinen ajatteluvirhe. Yleisessä keskustelussa annetaan sellainen kuva, etteivät työttömät jousta. Kohtaanto-ongelma on jo tullut kaikille tutuksi. Poliitikot tarjoavat aktivoinnin kaikkivoipaa keppiä ratkaisuksi työttömyyteen.

Jos muutama prosentti lähes 400 000 työttömästä kieltäytyy tarjotusta työpaikasta, se ei vielä kerro siitä, etteivät työpaikat ja työntekijät kohtaisi toisiaan. Kyse on siitä, että avoimia työpaikkoja on yli 20 kertaa vähemmän kuin työttömiä työnhakijoita.

Itse kaipaan työnantajilta joustavuutta ja yleistä asennemuutosta. Päättäjät penäävät, että työttömien pitäisi ottaa vastaan töitä oman alansa ulkopuolelta. Kyllä useimmat ottaisivat, jos niitä tarjottaisiin.

Tiedän kokemuksesta, että on vaikeaa työllistyä oman alansa ulkopuolelle. Työnantajat rajaavat tarkasti esimerkiksi asiantuntijatehtäviin halutun tutkintotyypin, työkokemuksen ja erikoisosaamisen. Koska kysyntää on ennennäkemätön määrä, turvallisiin täsmärekrytointeihin on varaa. Viis ennakkoluulottomuudesta tai uudistumishalusta. Näitä vaaditaan vain modernilta ja aktiiviselta työnhakijalta.

Lisäksi monia työnantajia leimaavat piiloasenteet. He eivät ehkä edes itse tiedosta syrjivänsä työttömyyden, iän, sukupuolen, vamman tai etnisen taustan perusteella. On vain totuttu siihen, että yritetään löytää työntekijä, joka sopeutuu jo valmiiksi homogeeniseen joukkoon.

Työttömyyttä ei hoideta hätiköidyillä, lyhyen aikavälin teoilla, joiden tarkoituksena on kaunistella tilastoja ja vaikeuttaa työttömien asemaa entisestään. Ennen tekoja tarvitaan radikaalia asennemuutosta.

Karine Liger

työtön työnhakija, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat