Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Martti Luther jätti avioliiton ehtojen määrittelyn yhteiskunnalle

Kirkko voisi alkaa vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja heti, kun laki muuttuu. Luterilainen tunnustus ei sitä estä vaan jopa kehottaa siihen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee Suomessa voimaan maaliskuun alussa 2017. Tämä asettaa myös evankelis-luterilaisen kirkon uuteen tilanteeseen.

Odotin piispoilta tulevaisuuteen katsovaa kannanottoa ajankohtaisessa kysymyksessä. Sitä ei tullut. Piispat tyytyivät toteamaan nykytilanteen.

Tarkastelen tasa-arvoista avioliittoalakia luterilaisen tunnustuksen valossa pohtien samalla, mitä piispat olisivat voineet sanoa.

Augsburgin tunnustuksessa sanotaan näin: ”Me tunnustamme, että kaikilla ihmisillä on vapaa ratkaisuvalta, johon kuuluun järjellinen arvostelukyky – – se on voimassa ainoastaan tämän elämän toimissa, niin hyvissä kuin pahoissakin.” Samassa yhteydessä todetaan, että hyvänä tekona voi pitää muun muassa halua ottaa vaimo.

Meillä on siis luterilaisina kristittyinä oikeus ja velvollisuus miettiä, mikä kulloinkin on parasta ja eettisintä toimintaa. Mikä toteuttaa parhaiten lähimmäisenrakkautta ja oikeudenmukaisuutta?

Uusissa olosuhteissa tarvitaan paitsi yksityistä harkintaa myös uusia lakeja. Tasa-arvoinen avioliittolaki on tällainen uusi laki, joka nykykäsityksen mukaan toteuttaa parhaiten rakkautta ja oikeudenmukaisuutta.

Luterilainen tunnustus siis määrittelee avioliiton maalliseksi asiaksi, jossa kristitty on vapaa järkensä ja omantuntonsa varassa etsimään parhaita tapoja toimia.

Martti Lutherin mukaan yhteiskunta määrittelee avioliiton ehdot: ”Antaa ruhtinaan ja raadin järjestää semmoiset asiat kuten haluavat, minulle ne eivät kuulu.” Kirkon rooli on pyynnöstä siunata tai vihkiä – ihmisiä palvellakseen.

Lutherin ja luterilaisen tunnustuksen pohjalta olisi siis yksinkertaisinta hyväksyä yhteiskunnan uusi määritelmä avioliitosta.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko voisi alkaa vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja heti, kun laki muuttuu. Luterilainen tunnustus ei sitä estä vaan jopa kehottaa siihen.

Samaan tulokseen johtaa luterilainen lähimmäisenrakkauden ja kultaisen säännön etiikka: tee toiselle niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän, jos olisit hänen asemassaan.

Olen vannonut sekä papin että tuomarin valan. Näitä valoja rikkomatta en voi asettaa aviopareja eriarvoiseen asemaan sukupuolisen suuntautumisen perusteella.

Siksi siunaan ensi vuoden maaliskuusta lähtien kaikki siviiliavioliiton solmineet parit luterilaista avioliiton siunauskaavaa noudattaen.

Jos seuraan sydämeni ääntä, myös vihin samaa sukupuolta olevia pareja. Se olisi oikein.

Pekka Elonheimo

pappi, teologian maisteri

Raahe

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat