Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolevan hiipuvalle elimistölle nesteytys voi olla taakka

Lähellä kuolemaa potilaan halu ja tarve nauttia nesteitä luonnostaan vähenee.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kalervo Sintonen suositti (HS Mielipide 8.9.) nesteytystä kuolemaan asti. Hän kertoi omasta kokemuksestaan, kun hän oli ollut leikkaustilanteen jälkeen vuorokauden ilman nesteensaantia.

Tavallisesti ajattelemme, että jos ihminen ei syö eikä juo, hän menee huonoon kuntoon. Tämä on totuus, mutta vain osatotuus, joka ei päde kuoleman lähellä. On eri asia ”kuivua” terveenä kuin lähellä kuolemaa, vaikka Sintonen yhdistää nämä kaksi eri tilannetta toisiinsa.

Lähellä kuolemaa potilaan halu ja tarve nauttia nesteitä luonnostaan vähenee. Nekin potilaat, joilla tajunta säilyy lähelle kuolemaa ja nieleminen onnistuu, eivät yleensä halua juotavaa. Kuolevalla janon tunnetta ei yleensä aiheuta elimistön kuivuminen vaan kuiva suu. Potilas voi olla nesteytyksen vuoksi jopa nestelastissa ja kokea silti janon tunnetta, jos suu on kuiva (hengittely suun kautta, suuta kuivattavat lääkkeet). Kuivunut kuoleva potilas ei tunne janoa, jos suun kosteudesta on huolehdittu hyvin. Potilaan suu pidetään kosteana kostuttamalla sitä ruokaöljyllä ja vedellä ja rasvaamalla huulia.

Kuolemaa lähestyttäessä elintoiminnat hiipuvat, ja nesteytys on hiipuvalle elimistölle taakka. Siitä seuraa herkästi nesteen kertymistä raajoihin, keuhkoihin ja vatsaonteloon, mikä aiheuttaa tukalaa oloa. Myös sydämen työmäärä lisääntyy.

Kuolevalla kuivuminen saa aikaiseksi elimistön omien hyvän olon hormonien erittymistä, mikä helpottaa potilaan olotilaa.

Saattohoidossa suonensisäinen nesteytys on hyödyllistä ainoastaan poikkeustapauksissa. Jokaisen potilaan hoito tulisi arvioida yksilöllisesti tilanteen mukaan potilaan kanssa keskustellen.

Elisa Marjamäki

geriatrian erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen

erityispätevyys

Tarja Korhonen

syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Pirkanmaan hoitokoti

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat