Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitotahdot ovat harvinaisia

Toivon, että suurin osa aikuispotilaistani laatisi hoitotahdon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viittaan Kalervo Sintosen kirjoitukseen (HS Mielipide 8.9.), jossa hän kehotti kirjoittamaan hoitotahdon.

Hoitotahdossaan Sintonen toivoi, ettei häntä saa kuivattaa. Jos hän päätyy potilaakseni, luen minulle toimitetun hoitotahdon huolellisesti ja pyrin toimimaan toiveen mukaisesti.

Toivoisin, että suurin osa aikuispotilaistani laatisi hoitotahdon. Nyt hoitotahdot ovat erittäin harvinaisia. Toiveiden tallentaminen Kanta-arkistoon on nykyään helppoa. Terveyskeskukset eivät mielellään ota arkistoitavaksi hoitotahtolomakkeita, koska ne pyrkivät paperittomaan terveystietojen tallentamiseen.

Vanha ihminen kokee janontunteen yleensä eri tavalla kuin nuori. Kirjoittajalla on kokemus tuskasta, kun häntä pidettiin nesteettä nuorena. Sairauden ja raihnaisuuden seurauksena elimistö sopeutuu myös kuivuuteen. Refleksit hidastuvat, ja vaikeaan sairauteen liittyy usein nielemisvaikeuksia.

Suun kuivuuden tunnetta voidaan hoitaa paikallistuottein. Suurin osa potilaista ilmaisee hoitotoiveissaan, ettei halua turhaan pitkittää kuolemaan päättyvää elämää eikä halua olla kahlittuna letkujen ja putkien keskellä. Toivon, että kaikilla olisi oikeus arvokkaaseen kuolemaan ja mahdollisimman hyvään elämisen laatuun ennen sitä.

Heljä Lotvonen

geriatri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat