Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkon parisuhdeoppi perustuu Raamattuun eikä lähimmäisen­rakkauteen – pappi ei voi olla pappi jos hän kävelee Raamatun yli

Myös 1930-luvun Saksassa kirkko jätti ”maalliset” asiat ­valtion hoidettavaksi – tunnetuin seurauksin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pappi Pekka Elonheimo esitti (HS Mielipide 10.9.), että avioliitto on luterilaisen käsityksen mukaan vain maallinen asia. Hän väitti Martti Lutherinkin kannattaneen ajatusta, että maallinen yhteiskunta voi päättää avioliiton ehdot ja kirkon roolina on sitten vain palvella ihmisiä niillä ehdoilla. Tuskin voisi pahemmin vääristää uskonpuhdistajan opetuksia.

Samalla logiikalla toimittiin myös 1930-luvun Saksassa, jossa kirkko jätti ”maalliset” asiat valtion hoidettavaksi – tunnetuin seurauksin. Kirkko suostui valtion lainsäädäntöön, vaikka se oli räikeässä ristiriidassa kirkon oman tunnustuksen ja uskon kanssa. Tällainen kirkko menettää olemuksensa ja identiteettinsä.

Elonheimo asettaa ylimmäksi kriteeriksi sen, ”mikä kulloinkin on parasta ja eettisintä toimintaa”. Herää kysymys, kuinka hän tai ylipäätään kukaan ihminen voi sen määritellä.

Yhteiskunta voi kyllä demokraattisesti päättää, mitä se pitää hyväksyttävänä ja suotavana. Kirkolla sen sijaan on erilaiset oikeusnormit.

Kirkollinen oikeus perustuu ensi sijassa Raamattuun, ei esimerkiksi oman sydämen ääneen tai edes siihen, minkä kulloinkin koetaan toteuttavan lähimmäisenrakkautta. Pappi sitoutuu valassaan Raamattuun ja siihen perustuvaan tunnustukseen. Siksi pappi ei voi toimia näiden auktoriteettien vastaisesti edes silloin, kun maalliset tai kirkolliset päättäjät sallisivat niiden sivuuttamisen.

Raamatun opetus parisuhdekysymyksessä on hyvin selvä eikä sillä ole viimeistä käyttöpäivää. Jos kirkko haluaa olla kirkko ja pappi haluaa olla pappi, on mahdoton kävellä Raamatun yli.

Petri Hiltunen

Lähetyshiippakunnan pastori

teologian tohtori, filosofian maisteri

Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat