Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pelipaidan vaakuna on tyylitön

Suomen valtakunnan vaakuna on määritelty perustuslaissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Heraldikkona olen kovasti ihmetellyt, miksi jääkiekon World Cup -otteluihin osallistuva Suomen joukkue käyttää pelipaitaa, jossa leijonavaakunamme on kuvattu miltei neliskulmaisessa, ladonoven muotoisessa kilvessä, jossa vielä on keltainen reunus.

Heraldiikka on oppi perinteisten eurooppalaisten vaakunakuvien muodosta ja käytöstä. Sen periaatteiden mukaan vaakuna ei ole jokin tietty ja nimenomainen kuva määrätyssä muodossa, kuten kaupallinen logo, vaan vaakunan sisällön sanallinen selitys. Sen taas voi kuvan muodossa tulkita ja käytännössä toteuttaa monin eri tavoin käyttötarkoituksen ja aikakauden tyyli-ihanteiden, ”heraldisen hyvän maun” mukaisesti.

Suomen valtakunnan vaakuna on määritelty perustuslaissa. Nykyisin virallisessa käytössä jo vuodesta 1970 olevan version Suomen vaakunasta on piirtänyt tunnettu heraldikko Olof Eriksson. Tämä vaakuna on monista historiallisista vaihtoehdoista heraldiselta ja esteettiseltä kannalta ehdottomasti paras ja kaunein.

Miksi jääkiekkojoukkue siis käyttää ”ladonoviversiota” ja mistä versio on peräisin? Keltainen raita vaakunakilven reunassa ei ainakaan kuulu Suomen kansallisvaakunaan.

Markku Koponen

heraldikko, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat