Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homerakentaminen kuriin asiantuntevalla valvonnalla

Taloyhtiöiden on usein hankala lähteä vaatimaan korjauksia, sillä riski kovista oikeudenkäyntikuluista on suuri.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomi on täynnä hometaloja – ja tulee olemaan, mikäli asiaan ei puututa jo talojen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa.

Rakentamisen laatuongelmat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Ensimmäiseen kuuluvat huonosta suunnittelusta johtuvat ongelmat, toiseen puolestaan työsuorituksen olemattomasta valvonnasta johtuvat ongelmat.

Kun nämä yhdistetään siihen, että taloa käytetään huolimattomasti ja huoltoja sekä määräaikaistarkastuksia laiminlyödään, syntyy pitkällä aikavälillä hometaloja.

Huonosta suunnittelusta johtuvia ongelmia on paljon ja ne ovat erilaisia. Esimerkiksi jotkin 1970-luvun rakentamiselle tyypilliset ratkaisut ovat aikojen saatossa osoittautuneet kestämättömäksi: liian pienet tuuletusraot rakenteissa, liian ohuet kerrokselliset rakenteet, tasakatot, märkätilat ilman kosteussulkua tai kellarinseinät ilman kosteudeneristystä.

Huonosta valvonnasta johtuen työmaalla on voitu tehdä työtapoihin liittyviä säästöjä. Aikataulupaineet työmaalla voivat johtaa esimerkiksi siihen, että betonivalujen ei anneta kuivua tarpeeksi.

Rakennustyömaa on vaikeusasteeltaan aivan eri luokkaa kuin vaikkapa autotehdas tai ikkunatehdas, sillä kyse on uniikkituotteesta. Työntekijät saattavat olla toisilleen ennestään tuntemattomia, puhua eri kieliä ja tulla eri yrityksistä, joissa jokaisessa on erilaiset toimintakulttuurit.

Tilaajalla tulee kiire puuttua virheisiin, jos ne paljastuvat vasta viiveellä. Vastuuajat Suomessa ovat lyhyet kansainvälisesti verrattuna. Samoin vastuu törkeän tuottamuksellisesta virheestä on monissa maissa jopa 30 vuotta – Suomessa se on kymmenen vuotta.

Pientalot ovat usein yksityisten ihmisten tai pienten rakennusliikkeiden tekemiä. Kun vauriot alkavat paljastua, aiheuttaja on joko konkurssissa tai varaton.

Taloyhtiöiden on usein myös hankala lähteä vaatimaan korjauksia, sillä riski kovista oikeudenkäyntikuluista on suuri. Suuremmissa toimistokiinteistöissä reklamaatiot saattavat jauhautua organisaatioiden rattaisiin ja kiinteistöhallinnan pirstaleisuuteen.

Tilaajan onkin tärkeää muistaa myös oma vastuunsa jo tilausvaiheessa. Toimeksiannossa tulisi painottaa toimivinta ratkaisua pitkällä aikavälillä. Tilaajan tulee huolehtia työmaalle myös pätevä valvoja, joka vaatii mallisuoritteet kriittisistä työvaiheista, mittaa ja dokumentoi työn jälkeä eikä laske eteenpäin huonosti tehtyä työtä.

Kun urakoitsijan virheisiin ja laiminlyönteihin puututaan oikeaan aikaan, työn laatu paranee eikä vakavia, vuosien päästä isoja vaurioita, terveyshaittoja ja kuluja aiheuttavia virheitä pääse syntymään. Lisäksi saadaan eliminoitua ongelman aiheuttaja – ei pelkästään vain oireita

Luottamus on hyvä, mutta kontrolli parempi.

Marko Malmivaara

diplomi-insinööri, toimitusjohtaja

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat