Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä vieraan pelko tai epäluulo ei tee ihmisestä rasistia

Jos hajotamme kansan erilaisiin ryhmiin haluamatta edes yrittää ymmärtää, mistä on kyse, olemme vaarallisella tiellä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jari Tervo kommentoi suomalaista rasismia kulttuurisivujen jutussa ”Murhatun kansan ääni” (HS 10.9.).

Jos rasismi tarkoittaa toiseen ihmisryhmään kohdistuvaa vihaa, syrjimistä ja väkivaltaa, se on ilman muuta tuomittavaa. Jos rasistiksi sen sijaan leimataan pelkkien pelkojen, kriittisyyden ja epäluulojen vuoksi, se on huolestuttavaa.

Yhteiskunnan tärkein tehtävä on mahdollistaa kansalaiselle turvallisuuden tunne ja ajatus siitä, että olemme osa samaa laumaa. Jos hajotamme kansan erilaisiin ryhmiin haluamatta edes yrittää ymmärtää, mistä on kyse, olemme vaarallisella tiellä.

Yhteiskunnat polarisoituvat Euroopassa ja koko maailmassa. Yhtenäisyys karisee, ja ääriliikkeet saavat jalansijaa. Seuraukset voivat olla – ja ovatkin – dramaattisia.

Me kaikki skannaamme jatkuvasti alitajuisesti ympäristöämme: onko se turvallinen vai ei? Jos ympäristöä pidetään turvallisena, aivojemme kehittyneimmät osat ovat päällä. Silloin pystymme ajattelemaan empaattisesti, rakentavasti ja järkevästi.

Jos ympäristö koetaan ennakoimattomaksi ja turvattomaksi, aivojen kehittyneet osat menevät pois päältä. Silloin reagoimme alkukantaisesti: pakenemalla ja vetäytymällä tai taistelemalla, pelolla ja vihalla. Tämä reaktio ei ole tietoinen ja se tapahtuu salamannopeasti. Sitä kutsutaan primääriemootioksi.

Näissä tilanteissa aivojen tietoinen osa pääsee mukaan vasta paljon myöhemmin. Se yrittää muodostaa ehjää kokonaiskuvaa – tarinaa siitä, mistä primääriemootiot ovat tulleet ja mikä ne on laukaissut. Tämä tarina voi vastata todellisuutta tai olla siitä hyvin kaukana.

Keskeistä olisi ymmärtää ja hyväksyä automaattinen pelkoreaktio eikä leimata ketään rasistiksi primääriemootion perusteella. Automaattinen pelkoreaktio vierasta kohtaan ei ole oikein tai väärin. Osalla meistä se vain tapahtuu, vaikkapa kohdatessa ihmisiä itselle vieraasta kulttuurista tai lukiessa uutisia maahanmuutosta.

Tärkeää on se, voiko vieraan uhkana kokeva tuntea, että reaktio on hyväksyttävä ja normaali. Tunteelle voidaan sen jälkeen hakea selitys, järkevä tarina, joka ei pakota yksilöä marginaaliin. Näin omaa reaktiotaan voi ymmärtää, sen vahvuus vähenee ja tunnelataus purkautuu. Kanssakäymistä ja luontevia kohtaamisia lisäämällä vieraasta tulee lopulta tuttu.

Mielestäni meillä ammattilaisilla, poliitikoilla ja medialla on suuri vastuu: luommeko yhtenäistä Suomea vai hajotammeko sitä? Puhuessamme rasismista tämä vastuu on erityisen painava.

Lauri Mannermaa

psykologi-psykoterapeutti

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat