Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väite autistisesta kansasta johtaa harhaan

Autistinen-sana ei ole synonyymi yksin viihtyvälle, vaan aivan oma diagnosoitava kehityshäiriönsä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jari Tervo väitti HS:n haastattelussa (Kulttuuri 10.9.) suomalaisten olevan autistinen kansa. Tällainen yleistys ei pidä paikkaansa.

Autismi on neurobiologinen kehityshäiriö. Diagnosointiin ei riitä pelkkä ”autismitesti”, vaan diagnosointi edellyttää vaativaa moniammatillista osaamista. Seulontatesti voi parhaimmillaan vain antaa viitteitä siitä, että henkilön voisi olla syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin ja diagnosointiin.

Tutkimusten mukaan autismikirjolla on noin yksi prosentti väestöstä, Suomessa noin 50 000 ihmistä. Kaikilla ihmisillä on joitakin yksittäisiä autistisia piirteitä jossain tilanteessa, mutta se ei tee kenestäkään autistista ihmistä.

Autistinen-sana ei siis ole synonyymi yksin viihtyvälle, vaan aivan oma diagnosoitava kehityshäiriönsä.

Haastattelussa tuotiin esille autismiin liittyvät vaikeudet sosiaalisuudessa ja vuorovaikutuksessa. Nämä vaikeudet ovat autismikirjon henkilöllä todellisia, arkea ja sen sujumista haastavia ja haittaavia. Autismikirjon henkilöllä voi olla vaikeuksia tunnistaa ja ymmärtää muiden ihmisten tunnetiloja ja ilmaista omia tunteitaan. Samanaikaisesti hänellä voi olla vaikeuksia sekä sanallisessa että sanattomassa viestinnässä sekä vaikeuksia ymmärtää ja tulkita muiden ihmisten ajatuksia, tunteita ja toimia.

Nämä piirteet yhdessä aisteihin liittyvien erityispiirteiden kanssa tekevät autismista monisyisen oireyhtymän, joka näyttäytyy eri ihmisillä yksilöllisesti ja jonka aiheuttamat vaikeudet arjesta selviytymisessä ovat yksilöllisiä.

Autismikirjon ihmiset eivät jättäydy syrjään omasta halustaan, vaan oireyhtymään liittyvien piirteidensä takia. He myös tulevat piirteidensä takia usein väärin ymmärretyiksi ja valtaväestön syrjimiksi. He usein haluavat olla toisten kanssa, mutta heillä ei ole sisäsyntyistä taitoa siihen. He kuitenkin voivat oppia olemaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja nauttimaan toisten kanssa toimimisesta.

Arvostamme Jari Tervon tekemää työtä rasismin kitkemiseksi Suomesta. Ymmärrämme, että Tervon tarkoitus ei ole leimata autismikirjon ihmisiä, ja on hyvä, että hän tuo esiin keskustelua autismista. Toivomme tulkintojen kuitenkin pohjautuvan todellisuuteen. Toivomme, että Tervo tekisi vastedes tätä työtä leimaamatta yhtä vähemmistöryhmää.

Päivi Norvapalo

ohjaava opettaja

puheenjohtaja

Tarja Parviainen

toiminnanjohtaja

Autismi- ja Aspergerliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat