Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lepomäki politikoi asiantuntijoiden kaavun alta

Poliittisessa kysymyksessä asiantuntija-arvio on myös poliittinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) kritisoi demareita valikoivasta faktojen käytöstä (HS Mielipide 11.9.). Hänen mukaansa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kritisoi Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raporttia piittaamatta asiantuntijoista.

Lepomäki myös viittasi minun yhtä sinnikkäästi vaativan taitetun indeksin kumoamista ja esittävän asiantuntijoista välittämättä eläkerahastojen tuottoarvioiden korottamista.

Hienoa, että kokoomuksen kansanedustajalla on faktat hallussa demarien tyytyessä ”unelmahöttöön”. Mutta entäpä jos Lepomäki piiloutuu asiantuntijoiden taakse politikoidessaan? Poliittisessa kysymyksessä asiantuntija-arvio on myös poliittinen.

Eläketurvakeskuksen ennustus palkkaindeksin vaikutuksesta eläkerahastoihin kertoo, että varat loppuvat vuonna 2067. Ennusteessa käytetään rahastojen 3,5 prosentin reaalituotto-oletusta. Kyse on oletuksesta, ei faktasta. Telan mukaan 20 viime vuotta eläkerahastojen reaalituotto on ollut 4,0 prosenttia. Viimeiset seitsemän vuotta se on ollut 4,6 prosenttia ja viime vuonna 5,2 prosenttia. Nämä ovat faktoja, eivät asiantuntijan oletuksia.

On Eläketurvakeskuksen tekemä poliittinen valinta ottaa reaalituotto-oletukseksi 3,5 prosenttia. Faktat puoltaisivat korkeampaa lukua. Vain 0,5 prosenttia korkeampi oletusarvo muuttaisi täydellisesti ennusteen vuonna 2067. Eläkerahastoissa olisi varoja laskennallisesti yli 200 miljardia euroa enemmän.

Kuka tässä politikoi?

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportti arvioi Itämeren turvallisuustilanteen muuttuneen Venäjän kasvaneen uhan vuoksi. Tämä on poliittinen arvio. Luomalla uhkakuvan se alkaa helposti toteuttaa itseään, totesi presidentti Mauno Koivisto aikoinaan.

Lepomäki ja kokoomus ovat tehneet ”Venäjän uhasta” sen johtopäätöksen, että Suomen tulisi liittyä Natoon. Demarit arvioivat Nato-jäsenyyttä vain yhdestä näkökulmasta: vahvistaisiko se Suomen turvallisuutta vai ei?

Yhteinen raja on turvallinen vain, jos molemmat kokevat niin. Nato-jäsenyyden väitetään vahvistavan Suomen turvallisuutta. Fakta on, että Venäjä kokee sen heikentävän omaa turvallisuuttaan. Suomi näyttäytyisi Venäjän vihollisena. Lisääkö tämä turvallisuuttamme vai ei, on poliittinen arvio.

Kimmo Kiljunen

Ulkopoliittisen instituutin hallituksen jäsen

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat