Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitotahto voi helpottaa omaisen päätöksiä

Vakavasti sairaan ihmisen voi olla psyykkisesti vaikea keskustella elämänsä viime vaiheista. On myös tilanteita, joissa sairastavan kyky kommunikoida on hävinnyt.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eero Kaaja kysyi (HS Mielipide 11.9.), miksi hänen pitäisi tehdä hoitotahto. Eikö riitä, että lääkärit ammattilaisina hoitavat häntä parhaalla mahdollisella tavalla? Vastaan Kaajan kysymykseen omaisena, joka on joutunut tekemään päätöksiä läheistensä loppuvaiheen hoidosta.

Kokemusteni mukaan vakavasti sairaan ihmisen voi olla psyykkisesti vaikea keskustella elämänsä viime vaiheista. Keskustelu johtaa ajatukset kuolemaan, jonka kohtaaminen voi pelottaa niin paljon, että sitä ei halua ajatella, saati puhua siitä muiden kanssa.

On myös tilanteita, joissa sairastavan kyky kommunikoida on hävinnyt. Esimerkiksi ALS-sairaudessa puhekyky voi kadota nopeastikin. Myös onnettomuus voi johtaa tilanteeseen, jossa potilas ei kykene osallistumaan hoitonsa suunnitteluun.

Asiantunteva lääkäri tekee loppuvaiheen hoitopäätökset lääketieteellisin perustein, mutta keskustelee ratkaisuista joko potilaan tai hänen omaistensa kanssa. Hyvä lääkäri pyrkii myös selvittämään potilaan tahtoa. Mikäli potilas ei itse pysty ottamaan kantaa hoidon etenemiseen, omaisten tulkinnat voivat olla ratkaisevan tärkeitä.

Omaisten päätöksentekoa helpottaa, jos viime vaiheiden hoidosta on keskusteltu jo ennen kuin vaikeat ratkaisut ovat konkreettisina edessä. Vielä parempi on, jos asiasta on mustaa valkoisella. Omaisten näkemykset voivat erota sen suhteen, miten läheistä tulisi hoitaa.

Olipa hoitotahto olemassa tai ei, ei ole helppoa vastausta siihen, milloin ihminen on jo niin lähellä kuolemaa, ettei elämää tule tarpeettomasti pitkittää. Tuossa tilanteessa omainen voi kuitenkin saada tukea raskaalle päätökselleen, jos hän tietää, miten läheinen haluaisi järjestää elämänsä viimeiset hetket.

Tiina Sotkasiira

Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat