Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitajille voi kertoa myös mieliruoistaan, musiikkimaustaan ja saunatoiveistaan

Omaan elämänlaatutestamenttiin olen kirjannut, että minut pestään lämpimällä vedellä, ja saunaan haluan aina kun se on mahdollista. Haluan myös syödä oikeista astioista. Muovikipot ovat metsäretkiä ja nokkamukit lapsia varten.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eero Kaaja kirjoitti (HS Mielipide 11.9.) hoitotahdosta. Hän ilmaisi luottavansa, että ammattitaitoiselta henkilöstöltä saa automaattisesti hyvää hoitoa. Useimmissa tilanteissa tämä varmasti toteutuukin, erityisesti, kun saattohoidonkin osaaminen ja saatavuus ovat vahvistuneet merkittävästi muun muassa Yhteisvastuuvaroin rahoitetun Hyvä kuolema -hankkeen ansiosta.

Olen halunnut olla helpottamassa lääkäreiden ja omaistenikin asemaa laatimalla itselleni hoitotahdon. Päätösten tekeminen on vaativaa tilanteessa, jossa on olemassa useita vaihtoehtoisia, omilla tavoillaan perusteltuja hoitolinjoja. En halua, että omaiseni joutuvat käymään lääkärin kanssa keskustelua esimerkiksi siitä, tulisiko minut elvyttää vai ei. Tahdon, että niin hoitohenkilöstö kuin läheisenikin tietävät tahtoni myös siinä tilanteessa, kun en itse kykene sitä enää ilmaisemaan.

Hoitotahdon lisäksi olen laatinut itselleni eräänlaisen elämänlaatutestamentin, johon olen kirjannut hoitooni liittyviä toiveita tilanteisiin, joissa esimerkiksi muistisairauden vuoksi en kykene kertomaan, mistä pidän ja mistä en. Haluan helpottaa hoitohenkilöstön tehtävää toteuttaa potilaslähtöistä hoitoa kohdallani.

Elämänlaatutestamenttiin voi kirjata esimerkiksi seuraavanlaisia toiveita:

Hygienia: Haluan, että minut pestään lämpimällä vedellä. Saunaan haluan aina, kun se on mahdollista. Toivon, että vessassa yksityisyyttäni kunnioitetaan. Minua saa taluttaa vessaan vaikka tunnin välein, jos sen avulla voin välttyä vaippojen käytöltä.

Ruokailu: Haluan syödä oikeista astioista, muovikipot ovat metsäretkiä ja nokkamukit lapsia varten. En siedä haaleata ruokaa. Kiisselit eivät ole makuuni. Jälkiruoaksi olen tottunut nauttimaan mustaa kahvia. Minua ei kuitenkaan aina kahvituta juuri klo 14.15, jolloin yksikössä on iltapäiväkahvin aika.

Media: Kaikkein mieluiten kuuntelen Radio Suomea. Nautin musiikin kuuntelusta. Vaikka olen pappi, ei pidä kuvitella, että virsimusiikki olisi suosikkini. Mieluiten haluan kuunnella 1960–1970-luvun rokkia. En halua television huutavan huoneessani. Inhoan tosi-tv:tä.

Pukeutuminen: Haluan käyttää omia rentoja vaatteitani. Minua ei saa enää koskaan pukea sairaalan pinkkiin tai vauvan kakan väriseen pyjamaan.

Puhuttelu: Minua saa puhutella etunimelläni. En halua olla diagnoosi x huoneessa y. Minun kanssani saa vitsailla ja nauraa, vaikka olisin saattohoidossa. En tahdo, että hapannaama-hoitajat riistävät ilon elämäni viime päivistä.

Aamut: Olen tottunut aloittamaan päiväni isolla mukillisella kahvia ja lukemalla rauhassa Hesarin. Jos olen pahasti dementoitunut, eilinenkin lehti kelpaa.

Omasta haurastumisesta ja kuolemasta puhuminen ei yleensä ole luvallista tässä nuoruutta, terveyttä ja nopeutta ihannoivassa yhteiskunnassa. Kuoleman pohtiminen on kuitenkin elämän pohtimista. Vasta oman kuolevaisuuden hyväksymisen kautta kykenee täysin nauttimaan tästä rajallisesta elämästä.

Tapio Pajunen

Yhteisvastuukeräyksen johtaja

Mäntsälä

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat