Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen voi itse päättää, miten suhtautuu pelkoreaktioon

Ihminen ei toimi tahdottomasti aivojensa impulssien vaan arvojensa ohjaamana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lauri Mannermaa kirjoitti (HS Mielipide 12.9.) oikein, että meille on jäänyt evoluution tuloksena taistele tai pakene -reaktio. Pelottavan asian kohdatessamme autonomisen hermoston sympaattinen osa aktivoituu ja aiheuttaa elimistössä erilaisia kehollisia tuntemuksia.

Toisin kuin esi-isillämme, meillä kysymys ei kuitenkaan ole eloonjäämisen uhasta tuntemattoman kohdatessamme. Meillä on valta päättää, miten suhtaudumme tähän reaktioon ja minkä merkityksen sille annamme. Nähdessäsi kadulla vieraasta kulttuurista tulleen ihmisen teet tietoisen ratkaisun: huudatko hänelle ”mitä sinä täällä teet” ja heiluttelet ehkä vihaisena nyrkkiäsi vai katsotko häntä ystävällisesti, nyökkäät ja sanot päivää.

Ihminen ei toimi tahdottomasti aivojensa impulssien vaan arvojensa ohjaamana. Arvot eivät ole sanahelinää: ne ovat sitä, mitä teet käsilläsi, jaloillasi ja miten olet suhteessa muihin.

Samoin voimme vaikuttaa ajatusrakennelmiimme.

Jos sinua pelottaa, kun vastaan tulee vierasmaalaiselta vaikuttava ihminen, voit sanoa itsellesi: ei mitään hätää, he ovat samoja ihmisiä kuin mekin. Tai voit sanoa itsellesi: vaikka maailmassa on uhkia, se on kuitenkin vielä melko turvallinen paikka minulle. Näin sanoessasi pelkoreaktiosi lievenee.

On totta, että automaattinen reaktio ei ole oikein tai väärin, mutta se, miten me siihen konkreettisesti reagoimme, on.

Seija Nyyssönen

psykoterapeutti

Leppävirta

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat