Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaisista puhuminen pitäisi lopettaa

Avoimuus, läpinäkyvyys ja luottamukselliset suhteet mahdollistavat organisaatioiden menestyksen. Kun nämä ominaisuudet ovat kunnossa, johtajat voivat delegoida päätösvaltaansa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Haluaisin tuoda luottamusnäkökulman Ura & työ -osiossa (HS 11.9.) esitettyihin työhyvinvointia koskeviin ajatuksiin.

Vaikeasti ennustettavassa ja nopeasti muuttuvassa ympäristössä työyhteisöiltä vaaditaan uudentyyppistä ketteryyttä. Organisaation tulee pystyä vastaamaan nopeasti esiin tuleviin uhkiin ja haasteisiin, mutta samalla sillä pitää olla vahva visio strategisine tavoitteineen. Lisäksi organisaation on pystyttävä toteuttamaan suunnitelmiaan.

Ketteryyden saavuttaminen vaatii, että työntekijät mukautuvat olosuhteisiin, oppivat jakamaan oppimansa asiat nopeasti muiden kanssa ja operoimaan kulttuurissa, joka suosii kokeiluja ilman syytöksiä. Epäonnistumisesta opitaan. Samalla ihmisiä kehitetään tekemään parhaansa.

Teknologian kehittyminen ja digitalisaatio muuttavat yhteiskuntaa avoimempaan suuntaan ja yhä verkottuneemmaksi. Samaan aikaan työyhteisöt muuttuvat myös sisältä päin, kun työmarkkinoille tulevat Y- ja Z-sukupolvien edustajat, joilla on uudenlaiset odotukset työtään, työyhteisöään ja työnantajiaan kohtaan. Avoimet ja läpinäkyvät suhteet muodostavat luottamuksen ja yhteistyön perustan yrityksissä, julkishallinnossa ja suhteissa asiakkaisiin sekä muihin sidosryhmiin päin.

Ketteryys lähtee päätöksenteon siirtämisestä lähelle asiakasta. Samalla rakennetaan korkean tason yhteistyön ja oppivan organisaation kulttuuria. Johtajat eivät voi odottaa, että heillä itsellään on kaikki vastaukset: heidän on opittava valmentamaan ja siirrettävä päätösvaltaansa organisaatiossa muille.

Luottamus on perusta johtajuutta siirrettäessä. Avoimuus, läpinäkyvyys ja luottamukselliset suhteet mahdollistavat organisaatioiden menestyksen. Kun nämä ominaisuudet ovat kunnossa, johtajat voivat delegoida päätösvaltaansa ja vastaanottajat puolestaan voivat luottavaisesti ottaa vastuita ja riskejä kannettavakseen.

Menestys ei tule pelkällä delegoinnilla. Muutoksen pitää perustua siihen, että esimiehet antavat jatkuvaa tukea ja valmennusta sekä kehittävät näin ihmisten osaamista ja taitoja. Suuri muutos työelämässä alkaa, kun ymmärretään, että ”meillä ei ole alaisia, meillä on vain osaajia”. Alaisista puhuminen pitäisi lopettaa. Se on johtamista luottamuksella.

Jaakko Heikkilä

valmentaja, rakennusneuvos

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat