Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijalla ei ole varaa politikointiin

Jos asiantuntija-arvio vaikuttaa hutiloiden tehdyltä tai puolueelliselta, se joutuu viipymättä muiden asiantuntijoiden kritiikin kohteeksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kimmo Kiljunen kirjoitti (HS Mielipide 12.9.), että poliittisessa kysymyksessä asiantuntija-arvio on myös poliittinen. Hän väitti, että esimerkiksi Eläketurvakeskus (ETK) tekee poliittisen valinnan päättäessään omien ennustelaskelmiensa oletuksista.

Kiljunen sekoitti asiantuntijoiden ja poliitikkojen roolin. Jos asiantuntija-arviot olisivat poliittisia, mihin niitä tarvittaisiin?

Riippumattomia asiantuntija-arvioita sen sijaan tarvitaan järkevän poliittisen päätöksenteon pohjaksi. Asiantuntijoiden työ perustuu aihepiiriä koskevan parhaan tiedon ja ymmärryksen huomioimiseen. Jos asiantuntija-arvio vaikuttaa hutiloiden tehdyltä tai puolueelliselta, se joutuu viipymättä muiden asiantuntijoiden kritiikin kohteeksi. Asiantuntijalla ei ole varaa huonoon arvioon – muuten asiantuntija on entinen asiantuntija.

Eläketurvakeskuksen tekemiä ennustelaskelmia ja tuotto-oletuksia on kritisoinut lähinnä vain poliitikko Kiljunen. Kiljusta ilmeisesti harmittaa, että Eläketurvakeskuksen laskelmien tulokset eivät tue hänen allekirjoittamaansa kansalaisaloitetta.

Aloitteen mukaiseen palkkaindeksiin siirtyminen parantaisi ETK:n arvion mukaan eläkkeiden tasoa, mutta koska menot kasvaisivat merkittävästi, se tulisi kestämättömän kalliiksi. Yksikään eläketurvan kehitystä arvioiva taho ei ole esittänyt tästä poikkeavaa asiantuntijanäkemystä kansalaisaloitteen seurauksista.

ETK on tehnyt kansalaisaloitetta koskevan laskelman samoilla oletuksilla kuin kaikki muutkin eläketurvaa koskevien ehdotusten arviolaskelmat. Vastaavat laskelmat olivat eduskunnan käytettävissä, kun se hiljan teki työeläkelakeja koskevat uudistukset. Käyttämiään oletuksia valitessaan ETK ei ole ollut tietoinen kansalaisaloitteesta, joten väite politikoinnista on senkin takia käsittämätön.

Mikko Kautto

tutkimuksesta, tilastoista ja suunnittelusta vastaava johtaja

Eläketurvakeskus

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat