Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisoikeussopimukset velvoittavat Suomea

Sopimusten eettinen ja moraalinen sisältö näyttää jäävän huomiotta, ja harjoitetun politiikan kaikkia seurauksia ei ehkä osata arvioida.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Naantalilainen yrittäjä Pekka Vahtera kritisoi Maahanmuuttoviraston toimintaa ja kertoi irakilaisesta työntekijästään Aladdinista, joka sai kielteisen turvapaikkapäätöksen (HS Mielipide 14.9.).

Kielteinen turvapaikkapäätös herättää kummastusta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen elokuisen ratkaisun valossa, mutta haluan tässä kiinnittää huomiota Suomessa nykyisin harjoitettavan torjuvan pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan moraalisiin ja yhteiskunnallisiin haittavaikutuksiin.

Olemme yhteiskuntana ison haasteen edessä. Emme voi yksin ratkaista maailman pakolaisongelmaa emmekä ehkä edes ottaa vastaan kaikkia Suomeen pyrkiviä. Velvollisuutemme on kuitenkin noudattaa toimissamme ihmisarvon kunnioittamisen mukaisia periaatteita ja Suomea velvoittavia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Nyt näitä sopimuksia pidetään jonkinlaisena minimitasona, jonka alittamisesta Suomi ei mielellään saisi jäädä kiinni. Sopimusten eettinen ja moraalinen sisältö näyttää jäävän huomiotta, ja harjoitetun politiikan kaikkia seurauksia ei ehkä osata arvioida.

Terrorismintorjunta on tärkeää myös Suomessa. Sisäministeriö on julkaissut asiaa koskevan kansallisen strategian. Sen mukaan ”estämällä syrjäytymistä sekä edistämällä kulttuurien ja uskontojen välistä vuoropuhelua ja ymmärrystä sekä ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja demokratian toteutumista voidaan puuttua tekijöihin, jotka edesauttavat väkivaltaista radikalisoitumista ja terrorismiryhmiin värväytymistä”.

”Suomi korostaa kansainvälisen oikeuden noudattamista kaikissa terrorisminvastaisissa toimissa, mukaan lukien ihmisoikeudet, humanitaarinen oikeus ja pakolaisoikeus.”

Pakolaisten torjuminen pikakäännytyksillä, perheen yhdistämisen estäminen tulorajoilla ja ”ulkomaalaistaustaisten” ihmisten leimaaminen ja eristäminen ovat ristiriidassa sisäministeriön terrorisminvastaisen toimintaohjelman 17. kohdan kanssa.

Sen mukaan ”huomioidaan väkivaltaisen radikalisaation ennaltaehkäisy kotouttamispolitiikassa. Tuetaan maahanmuuttajien kotoutumiskehitystä antamalla maahanmuuttajille yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja samalla, kun tuetaan maahanmuuttajien mahdollisuuksia oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen.”

”Tuetaan erityisesti nuorten maahanmuuttajien osallistumista kansalaisyhteiskuntaan, etenkin liikunta- ja nuorisotoimintaan, sekä tässä toiminnassa tapahtuvaa yhteiskunnan ja työelämän edellyttämien tietojen ja taitojen epävirallista oppimista ja arkioppimista. Tuetaan väkivaltaisen radikalisoitumisen ja terrorismiin rekrytoitumisen ennaltaehkäisyä pitkällä aikavälillä ehkäisemällä syrjäytymistä ja tukemalla maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksia.”

Tuetaan siis kotoutumista ja integraatiota, ei eristämistä ja ennakkoluuloja. Tarvitsemme Aladdinin kaltaisia sillanrakentajia, koska maailma on muuttunut. Tieto ja ihmiset liikkuvat, sitä emme voi estää.

Mika Scheinin

professori, Naantali

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat