Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viheralueiden nakertamiselle on vaihtoehtoja

Tiivistämiseen sopivia alueita saadaan muuttamalla esimerkiksi lähellä keskustaa sijaitsevia entisiä teollisuus- tai varastoalueita asumiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusten mukaan maamme kaupunkiseudut laajenivat 2000-luvulla voimakkaasti entisille metsäalueille. Nyt rakentamispaine on siirtynyt kaupunkien sisäisille viheralueille. Tämä näkyy huolena ja vilkkaana keskusteluna kaupunkiluonnon säilymisestä muun muassa Helsingin uuden yleiskaavan seurauksena.

Kasvavien kaupunkiseutujen maankäytön suunnittelussa joudutaan tasapainoilemaan kaupunkirakenteen tiivistämisen ja viheralueiden tarjoamien hyötyjen välillä. Tiivistämisellä pyritään tuottamaan ekotehokasta yhdyskuntarakennetta, jossa palvelut ovat lähellä. Parhaassa tapauksessa tiivistämiseen sopivia alueita saadaan muuttamalla esimerkiksi lähellä keskustaa sijaitsevia entisiä teollisuus- tai varastoalueita asumiseen.

Toisinaan kaupunkirakennetta joudutaan tiivistämään viheralueiden kustannuksella. Tällöin on tärkeää tunnistaa, millainen arvo eri viheralueilla on luonnon monimuotoisuuden sekä alueiden ihmisille tuottamien hyötyjen ja merkitysten näkökulmasta, jolloin tärkeimmät viheralueet voidaan säästää rakentamiselta.

Kaupunkiluonnon ja täydennysrakentamisen yhteensovittamiseen on tarjolla paikkatietopohjaisia työkaluja maankäytön suunnittelun tueksi. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen kehittämällä karttapohjaisella monikriteerimenetelmällä voidaan tarkastella näitä eri näkökulmia yhtä aikaa. Menetelmän tarkoituksena on auttaa pääsemään tiiviimpään kaupunkirakenteeseen nakertamatta arvokkaita viheralueita.

Maija Tiitu

tutkija

Leena Kopperoinen

erikoistutkija

Suomen ympäristökeskus

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat