Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viheralueiden tulee virkistää ja turvata monimuotoisuutta

Tulevaisuudessakin tulee voida viihtyä kahvilassa kotikadulla mutta myös kuulla huuhkajan huhuilua illan hämärtyessä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkaupunkimme Helsinki on suurkaupunkina kodikas. Ajallisesti kerrostunut kaupunki- ja viherrakenne kietoutuvat verkostoksi, jonka kulttuuriperintö luo identiteettiä. Kotiovelta pääsee puistoreittejä pitkin merenrantaan, hiihtoreissu onnistuu raitiovaunulla ja voi myös oikaista jäsenensä jääkauden kuluttamalla kalliolla kaupungin ytimessä.

Korkeatasoiset julkiset ulkotilat parantavat asukkaiden viihtyvyyttä, alueiden arvostusta ja koko kaupungin vetovoimaisuutta. Kaupunkirakenteen tiivistäminen onnistuneesti kasvavassa kaupungissa edellyttää puistojen, viheralueiden, aukioiden ja reittien tavoitteellista kehittämistä vetovoimaisiksi.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa on laadittu uuden yleiskaavan rinnalla Viheralueiden strategista kehityskuvaa (Vistra). Työn viimeisin osa, Viher- ja virkistysalueiden kehittämissuunnitelma, esittää kokonaisnäkemyksen Helsingin viherverkoston tulevaisuudesta.

Tavoitteena on kehittää tiivistyvän kaupungin viheralueita, muita julkisia ulkotiloja sekä rantoja ja saaristoa verkostomaisena kokonaisuutena, joka palvelee virkistäytymistä monipuolisesti – unohtamatta alueiden ominaispiirteitä ja moninaisia arvoja, kuten metsäverkostoa ja luonnon monimuotoisuutta.

Helsingin viher- ja virkistysverkoston runkona ovat laajat vihersormet, jotka ulottuvat säteittäisesti seudulta merenrantaan asti, sinikämmen eli merenrannat ja saaristo sekä poikittaiset viheryhteydet eli viherlinjat. Vihersormien välejä täydentää kaupunginosien alueellinen viherverkosto.

Vistra II:ssa kehitetään viherverkoston jatkuvuutta, saavutettavuutta ja hahmotettavuutta sekä liittymistä merellisiin alueisiin. Virkistyspalveluita ja vesiliikenneyhteyksiä esitetään parannettaviksi.

Kantakaupungissa korostuu ulkotilojen kunnostaminen, esikaupunkialueilla viheryhteydet ja kaupunginosapuistot täydennysrakentamisen yhteydessä. Tunnistetaan erityistä jatkosuunnittelutarvetta aiheuttavat kohdat uuden kaupunkirakenteen ja säilytettävien arvojen kohtaamispaikoissa.

Viheralueiden näkökulman integroimisella kaupunkisuunnitteluun pyritään turvaamaan mahdollisuudet liikuntaan, elvyttäviin ulkoilukokemuksiin ja maisemasta inspiroitumiseen. Monimuotoinen maisema luonnonrantoineen on myös tärkeä osa kestävyyttä ja joustavuutta ilmastonmuutokseen varautumisessa.

Viher- ja vapaa-alueiden kehittäminen tasapuoliseksi palveluverkostoksi osana tiivistyvää kaupunkia on jatkuva prosessi. Hyvää kaupunkia luodaan monialaisesti ja moniäänisesti, visionäärisesti mutta harkiten.

Suunnitteluprosesseja ohjaavat kestävät arvot, kuten kauneuden, tasapainon ja asukkaiden hyvinvoinnin tavoittelu. Tulevaisuudessakin tulee voida viihtyä kahvilassa kotikadulla mutta myös kuulla huuhkajan huhuilua illan hämärtyessä.

Viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelmaan on mahdollista tutustua osoitteessa www.yleiskaava.fi.

Suunnitelmaraportti esitellään kaupunkisuunnittelulautakunnalle 27. syyskuuta, ja lautakunta käsittelee viher- ja virkistysverkoston kehittämisen periaatteita 1. marraskuuta.

Maria Jaakkola

ympäristötoimiston päällikkö

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat