Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä ovat Helsingin yleiskaavan vaihtoehdot?

Suunnitelmissa pitäisi myös olla tarjolla erilaisia vaihtoehtoja, mikäli kehitys ei etenekään siihen suuntaan kuin nyt on arvioitu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin uusi yleiskaava on nyt kaupunginhallituksen pöydällä ja siirtyy sieltä valtuuston käsittelyyn. Päättäjille sanotaan, että tämä on tässä, ota tai jätä. Jääkö päättäjille nyt vain mahdollisuus kääntää peukku ylös tai alas?

Yleiskaavan keskeinen tehtävä on ohjata kaupungin eri alueiden asemakaavoitusta tulevina vuosikymmeninä. Kaavaesitys on toteutettu hehtaarin kokoisilla, eri värisillä pikseleillä. Yksi tumma pikseli voi asemakaavoitusvaiheessa tarkoittaa liki mitä tahansa. Siinä voi olla viheralue, merta tai vaikkapa kymmenkerroksisia taloja.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on ilmoittanut, että esimerkiksi Keskuspuiston tai Lauttasaaren pohjoisrannan tulevaisuus ratkaistaan asemakaavalla joskus tulevaisuudessa. Mikä silloin on yleiskaavan ohjaava merkitys? Onko se vain sanahelinää, idyllisiä havainnekuvia ja hurskaita toiveita?

Pikselimäinen esitystapa voisi toimia, mikäli samalla hyväksyttäisiin juridisesti sitovia täydentäviä karttoja, joilla turvataan tärkeät luonto- ja kulttuuriympäristöt. Nyt oikeudellisesti sitova on vain yleiskaavakartta. Visiot tai kaavan liiteaineistot eivät velvoita tulevaisuudessa mihinkään.

Suunnitelmissa pitäisi myös olla tarjolla erilaisia vaihtoehtoja, mikäli kehitys ei etenekään siihen suuntaan kuin nyt on arvioitu. Maailma muuttuu ja trendit muuttuvat – joskus hyvin yllättävilläkin tavoilla. Esimerkiksi kaupungin kasvu lienee hitaampaa kuin visiossa halutaan. Miten sellaisessa tilanteessa toimitaan? Mitä alueita silloin rakennetaan ja miten, mitä preferoidaan? Siihen ei nyt saa vastausta.

Myös kaikkien sisääntuloväylien bulevardisoinnille pitää olla tarjolla vaihtoehtoisia toteutusmalleja. Liian myöhäisessä vaiheessa teetetyt ilmanlaatuselvitykset kertovat, että vilkkaimmista moottoriteistä kuten Länsiväylästä ei mitenkään saada turvallista ja terveellistä asuinympäristöä vuoteen 2050 mennessä. Ei varsinkaan, koska tietulleihin ja muihin liikenteen rajoituksiin ei ole haluttu mennä.

Kaavan visiossa Helsinkiin halutaan neljännesmiljoona uutta asukasta. Sen sijaan kannattaisi pohtia, mikä on hyvää yhteiskuntakehitystä ja miten siihen päästäisiin. Tähän kaavakartan pikselit eivät anna vastausta. Jos yleiskaava hyväksytään esitetyssä muodossa, odotettavissa on valtavia kiistoja ja valitusrumba asemakaavavaiheissa. Tätä en ainakaan itse toivoisi, jos olisin kaavoittaja tai poliittinen päättäjä.

Riitta Elf

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat