Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haaganpuro vaatii ympärilleen luonnontilaisen vyöhykkeen

Haaganpuron nykytilakaan ei ole ihanteellinen, mutta sitä voidaan parantaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yleiskaava-arkkitehti Marja Piimiehen näkemys (HS Mielipide 17.9.) Helsingin Haaganpurosta elinvoimaisena taimenpurona tiiviin asuntoalueen keskellä on vailla todellisuuspohjaa. Jotta puro säilyisi luonnontilaisena ja elinvoimaisena, se vaatisi mieluiten kymmenien metrien luonnontilaisen suojavyöhykkeen. Jokainen ymmärtää, ettei tämä ole mahdollista, jos rakentamiseen päädytään.

Haaganpuron nykytilakaan ei ole ihanteellinen, mutta sitä voidaan parantaa. Nykytilassa Haaganpuro on pitkälti luonnonympäristön reunustama pienvesi, jossa elää taimenia ympäri vuoden ja jossa muun muassa koskikarat talvehtivat. Se on tärkeä osa Keskuspuiston luontoa.

Osa Haaganpurossa syntyvistä taimenista elää koko elämänsä purossa ja osa lähtee merivaellukselle. Meritaimen on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi. Luokittelu perustuu asiantuntijoiden tutkimustietoon. Luokittelun seuraava taso olisivat hävinneet tai luonnosta hävinneet lajit. Pyritäänkö Haaganpuron osalta siihen?

Piimies toisti jo aiemmin kuullun näkemyksen purosta maisemaelementtinä, jolla on virkistysarvoja ihmisille, jonka tulee olla helposti saavutettavissa ja jonka tila vain paranisi kaupunkibulevardin rakentamisen seurauksena.

Uutta yleiskaavaa eteenpäin runnovat virkamiehet ja poliitikot näyttävät uskovan siihen, että toisto muuttaa sanoman totuudeksi. Näin ei kuitenkaan ole – varsinkaan tilanteessa, jossa esitetylle näkemykselle ei ole tietoon perustuvaa pohjaa.

Kaipaisin perusteltua asiantuntijoiden näkemyksiin perustuvaa argumentaatiota. Pelkkä yleiskaava-arkkitehdin tai yleiskaavapäällikön usko taimenpuron säilymisestä elinvoimaisena kaupunkibulevardin keskellä ei vakuuta.

Teemu Mökkönen

akatemiatutkija, virtavesiaktiivi

Maunula, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat