Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähiviheralueilla vietetty aika pienentää iäkkäiden ihmisten kuolleisuusriskiä

Nykyisen tutkimustiedon valossa viheralueiden merkitys ihmisten hyvinvoinnille tulisi huomioida entistä paremmin kaupunkisuunnittelussa sen kaikilla tasoilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

On helppo yhtyä professori Liisa Tyrväisen (HS Vieraskynä 14.9.) esiin tuomiin näkemyksiin kaupunkirakentamisen ulottamisesta viheralueille ja sen merkityksestä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Kaupunkiympäristössä lähiviheralueet ovat erityisen arvokkaita iäkkäille ihmisille, joiden fyysinen toimintakyky on heikentynyt. Tutkimusten mukaan suurin osa niin iäkkäistä kuin nuoremmistakin ihmisistä arvottaa mielipaikoikseen luonto- ja viheralueet.

Arvostettu amerikkalainen tiedelehti Epidemiology julkaisi tuoreimmassa numerossaan tutkimusryhmämme artikkelin kaupunkiviheralueilla vietetyn ajan yhteydestä kuolleisuusriskiin Helsingin keskustassa asuvilla iäkkäillä ihmisillä.

Tutkimus osoitti, että kuolleisuusriski kolmen vuoden seurannassa oli merkittävästi korkeampi niillä iäkkäillä ihmisillä, jotka viettivät aikaansa viheralueilla harvoin tai ei lainkaan verrattuna niihin, jotka viettivät aikaa viheralueilla päivittäin. Koska sairaudet ja heikko toimintakyky vaikuttavat niin ulkona liikkumisen kykyyn kuin kuolleisuuteen, näiden vaikutus poistettiin tutkimusanalyyseissä. Tutkimustulos vahvistaa entisestään olemassa olevaa tietoa viheralueiden merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille.

Kaupunkirakenteen tiivistäminen supistaa viheralueiden määrää ja kokoa. Viheralueiden merkitys ihmisten hyvinvoinnille tulisi huomioida entistä paremmin niin maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa kuin yksittäisten talojen ja taloyhtiöiden pihasuunnittelussakin.

Tommi Sulander

dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat