Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asema-aukion väkivaltainen kuolema olisi voitu ehkä estää

Jo vuonna 2013 Jyväskylän kirjastohyökkäyksen jälkeen Suojelupoliisilta hankittiin lausunto Suomen vastarintaliikkeen toiminnasta oikeudenkäyntiä varten.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olisiko Suomen vastarintaliikkeen harjoittama väkivalta ja sen myötä tapahtunut kuolema Helsingin keskustassa ollut estettävissä? Todennäköisesti olisi, jos poliittista päättäväisyyttä olisi löytynyt ajoissa.

Ensireaktiot Suomen vastarintaliikkeen aktiivin Jyväskylän kaupunginkirjastossa tammikuussa 2013 toteuttamaan poliittiseen hyökkäykseen ja puukotukseen olivat yksiselitteisen tuomitsevat. Silloin presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, pääministeri Jyrki Katainen ja vastuuministeri Päivi Räsänen totesivat yksimielisesti ja julkisesti samaa: tällaista ei saa päästä tapahtumaan, eikä se saa toistua.

Asian johdosta ei kuitenkaan ryhdytty minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

Kirjastohyökkäyksen pääsyytetty saatiin kiinni vasta kahden vuoden jälkeen – sattumalta silloinkin. Jyväskylän käräjäoikeus katsoi, että puukotus oli yksittäisen ihmisen yksittäinen teko siitä huolimatta, että kyseessä oli tuolloin jo neljäs Suomen vastarintaliikkeen toteuttama hyökkäys ihmisiä kohtaan.

Pääsyytetty selvisi ehdollisella tuomiolla.

Oikeusjutun alkuperäinen syyttäjä oli valmistellut huolellisesti Suomen vastarintaliikkeen toimintaan perustuvan koventamisperusteen hankkimalla Suojelupoliisin lausunnon liikkeen toiminnasta tätä oikeudenkäyntiä varten. Käräjäoikeuden istunnon alkaessa syyttäjä kuitenkin vaihtui, eikä selvitystä käytetty saati toimitettu Vaasan hovioikeuteen, johon asiasta valitimme.

Jo tuolloin julkisuudessakin oli hyvin tiedossa, että liikkeen tavoitteena on korvata Suomen nykyinen poliittinen järjestelmä kansallissosialismilla. Se tunnustaa rotukeskeisen maailmankuvan ja suhtautuu jyrkän kielteisesti juutalaisiin. Tämä kaikki oli jo tuolloin myös viranomaisten tiedossa.

Eikö jo tuolloin olisi pitänyt ryhtyä lukemaan lakia tarkemmin ja toteuttaa sitä, eikä jäädä odottamaan, mikä Suomen vastarintaliikkeen väkivaltaisista hyökkäyksistä johtaisi kuolemaan?

Matti Vesa Volanen

psykologian tohtori, varapuheenjohtaja

Jyväskylän seudun sivistystyö ry

Irma Hirsjärvi

filosofian tohtori, emeritustutkija, Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston rehtori 2013

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat