Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikassa on 1930-luvun kaikuja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lapuan liikkeen painostuksesta vuonna 1930 säädettiin niin sanotut kommunistilait, joilla pyrittiin estämään kommunistien toiminta Suomessa. Kun julkinen toiminta kiellettiin, se jatkui ”maan alla.” Jatkosodan päätyttyä vuonna 1944 kommunistien toiminta laillistettiin. Vallankumousta ei tullut.

Mäntsälän kapinan jälkeen vuonna 1932 lakkautettiin väkivaltainen Lapuan liike. Se ei paljon auttanut, sillä sitä ja sen ideologiaa jatkamaan perustettiin samana vuonna Isänmaallinen kansanliike (IKL). Sisäministeri Urho Kekkonen ryhtyi vuonna 1938 ajamaan IKL:n lopettamista. Talvisota keskeytti Kekkosen kangerrellen alkaneen työn, ja IKL:n toiminta jatkui koko sota-ajan. Vasta vuoden 1944 välirauhan ehdoissa määrättiin, että IKL oli lopetettava.

Historian sanotaan toistavan itseään. Suomen ulko- ja sisäpolitiikassa on 1930-luvun kaikuja. Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaavia lakeja kaivataan ja tarvitaan.

Niiden lisäksi tavallisen kansalaisen arjen turvallisuus edellyttää, että ylläpidetään vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden yhteiskunta. Lyhyesti sanottuna, kaikilta vaaditaan kykyjensä mukaan ja kaikille annetaan tarpeidensa mukaan.

Taito Taskinen

Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat