Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Te-toimisto veti maton alta juuri ennen tutkinnon valmistumista – nyt elätän perhettäni ilman tuloja

Viime viikot olen myynyt tavaroitani saadakseni pienelle perheellemme ruokaa, kirjoitta nimimerkki Lannistettu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työ- ja elinkeinotoimisto (te-toimisto) tukee omaehtoista opiskelua tilanteissa, joissa opiskelu on jostain syystä jäänyt kesken. Tarkoituksena on saada hakijalle tutkinto ja paremmat mahdollisuudet työmarkkinoilla. Kohdallani tämä ei toteutunut.

Hain viime syksynä te-toimiston tukea saattaakseni keskeytyneet opintoni loppuun. Hain tukea vain vuodeksi, sillä en osannut arvioida opintoihin menevää aikaa ja opinto-oikeutenikin oli loppumassa.

Opinnot sujuivat lukuvuoden aikana hyvin. Koska minulla on pieni lapsi, olin 41 opintopisteen suoritukseeni tyytyväinen. Sain kaikki jäljellä olevat kurssit suoritettua ja aloitin sairastelun ohessa valmistella gradua, joka vielä puuttui tutkinnostani.

Arvioin, että saisin tehtyä graduni vuoden loppuun mennessä, ja opinto-oikeuttani jatkettiin siihen saakka. Niinpä hain luottavaisin mielin te-toimistolta jatkotukea saattaakseni opinnot loppuun. Olin – ja olen – erittäin motivoitunut opiskeluun. Järkytys oli suuri: hakemukseni hylättiin.

Opiskelen vaativalle alalle, jossa tarvitaan ammattimaista työvoimaa ja tehtävään on oltava pätevä. Opintopolkuni yksinhuoltajana on ollut raskas. On ollut pakko työskennellä, jotta perheen on saanut elätettyä. Siksi opintoni ovat venyneet. Maksan yhä Kelalle liikaa maksettuja opintotukia korkoineen, vaikka elämme kädestä suuhun.

Kuka tästä päätöksestä hyötyy? Minulla ei ole työpaikkaa, enkä ikäni vuoksi saa muutenkaan helposti työtä.

Kelasta en saa enää opintotukea tai -lainaa. Kelan virkailija ihmetteli te-toimiston päätöstä. ”Eihän Suomessa voi olla nollatuloinen, mutta sinä nyt olet!”

Te-toimiston päätöksessä luki, ettei päätöksestä voi valittaa, vaikka te-toimistojen päätökset voivat olla hyvin mielivaltaisia.

Asiasta jyrähti viimeksi Akava. Kesällä aiheesta tehtiin kansalaisaloite, jossa ehdotetaan te-toimistojen byrokratian purkamista ja työttömyysetuudella opiskelun helpottamista työttömille.

Nyt, kun opintoja olisi enää jäljellä noin neljä kuukautta, vedetään matto alta. Viime viikot olen myynyt tavaroitani saadakseni pienelle perheellemme ruokaa. Miksi eteenpäin pyrkiviä ihmisiä kyykytetään tällä tavoin?

Lannistettu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat