Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni masentunut jää ilman tarvitsemaansa hoitoa

Masennuksen takia eläköityy vuosittain lähes 4 000 potilasta. Heistä vain kymmenesosa on saanut psykoterapiaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nykyjärjestelmässä hoitona annettavat psykoterapiat kuuluvat julkisen terveydenhuollon ja kuntoutuksena toteutettavat psykoterapiat Kelan vastuulle. Raja hoidon ja kuntoutuksen välillä on kuitenkin keinotekoinen ja hämärtynyt.

Tosiasiassa Kelan kuntoutuspsykoterapialla paikataan hoidollisten psykoterapioiden huomattavaa vajetta. Terveydenhuoltoon tarvittaisiinkin paljon lisää psykoterapiaresursseja hoidon tarpeen tyydyttämiseksi.

Psykoterapia on mielenterveyshäiriöiden keskeinen hoitomuoto lääkehoidon rinnalla. Käytännössä psykoterapia kuitenkin aloitetaan usein liian myöhään tai psykoterapiaa ei ole saatavilla lainkaan. Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan esimerkiksi masennuksen psykoterapia olisi aloitettava jo muutaman viikon kuluessa sairastumisesta. Kuitenkin vain joka neljäs masentunut saa hoitoa sairauteensa ja vielä harvempi psykoterapiaa sairauden alkuvaiheessa.

Potilas joutuu odottamaan Kelan kuntoutuspsykoterapian alkamista lääkehoidon varassa useita kuukausia. Ennen kuntoutukseen pääsyä on oltava kolmen kuukauden hoitojakso diagnoosin määrittelyn jälkeen. Kuntoutuksen tavoite on työ- tai opiskelukyvyn parantaminen tai ylläpitäminen. Psykoterapia ei ole tässä mielessä kaikille edes mahdollista.

Lisäksi Kela-korvattu kuntoutus on potilaalle selvästi kalliimpaa kuin julkisessa terveydenhuollossa järjestetty hoito. Kerran viikossa toteutettavan psykoterapian omavastuuosuus potilaalle on 1 500–2 000 euroa vuodessa. Julkisen psykiatrian avohoitokäynnit ovat potilaalle maksuttomia.

Julkisen psykoterapian riittämättömyys aiheuttaa hoidon tehottomuutta. Tästä seuraa paljon kustannuksia yhteiskunnalle pitkittyneiden sairauslomien ja työkyvyttömyyseläkkeiden vuoksi. Masennuksen takia eläköityy vuosittain lähes 4 000 potilasta. Heistä vain kymmenesosa on saanut psykoterapiaa.

Tilannetta voi verrata vaikka lonkkakulumapotilaan uhkaavaan työkyvyttömyyteen. Hoito katsottaisiin laiminlyödyksi, jos parantavaa lonkkaleikkausta ja fysioterapiaa ei toteutettaisi vaan potilas kirjoitettaisiin eläkkeelle. Näin kuitenkin tapahtuu monen masennusta sairastavan potilaan kohdalla – ei hoideta parhaalla mahdollisella tehokkaalla hoidolla, ja potilas jää työkyvyttömäksi.

Psykoterapiahoidon ja -kuntoutuksen raja on määriteltävä uudelleen. Lisäksi psykoterapian resursseja on lisättävä tarvetta vastaaviksi niin, että mielenterveyspotilaiden oikeus laadultaan hyvään ja riittävään sekä parhaaseen mahdolliseen vaikuttavaan hoitoon toteutuu.

Psykoterapiahoidon järjestelmää on kehitettävä niin, että potilaille voidaan tarjota sairauden alkuvaiheessa ainakin lyhytpsykoterapiaa, jota voidaan tarvittaessa täydentää pitkillä hoitoterapioilla.

Jukka Kärkkäinen

lääketieteen tohtori, oikeustieteen kandidaatti, psykiatrian erikoislääkäri, ylilääkäri

Reformit-yksikkö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat