Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terapiatekniikoiden erot eivät ole ratkaisevia

Terapiasuuntausten tuloksellisuus selittyy paljolti terapiasuhteen laatuun liittyvillä tekijöillä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hanna Syrjälän jutussa ”Pakko päästä puhumaan” (HS Elämä 22.9.) oli väittämiä ja oletuksia, jotka vaativat täsmennyksiä.

Jutussa luotiin väärää mielikuvaa siitä, että psykodynaamisella viitekehyksellä toimien terapian fokus on menneisyydessä ja lapsuuden penkomisessa.

Psykodynaaminen teoria on elastinen ja aikaansa seuraava. Terapiaprosessin aikana potilas itse löytää syy–seuraus-suhteita ja luo uutta ymmärrystä menneisyydestään. Koska potilaan elämänhistorian aikaisilla kokemuksilla on merkitystä nykyisten kokemistapojen rakentumisen kannalta, tarkastellaan tarvittaessa myös aikaisempiin kokemuksiin liittyviä kysymyksiä.

Terapiaprosessissa huomio vaihtelee eri aikadimensioilla; se voi olla siellä ja silloin tai tässä ja nyt tai nyt ja tulevaisuudessa.

On harhaanjohtavaa luoda mielikuvaa siitä, että eri viitekehykset painottaisivat erityisesti jotain tiettyä aikadimensiota.

Tutkimusten mukaan kognitiivisessa ja psykoanalyyttisessä psykoterapiassa tehdään osittain hyvin samanlaista vuorovaikutuksellista suhdetyötä. Terapiatekniikoiden välillä voi olla eroja, mutta ne selittävät vain 15 prosenttia hoitoprosessin kokonaistuloksellisuudesta.

Eri psykoterapiasuuntausten vaikuttavuutta vertailevissa tuloksellisuustutkimuksissa ei ole löydetty merkitseviä eroja terapiasuuntausten välillä. Terapiasuuntausten tuloksellisuus selittyy paljolti terapiasuhteen laatuun liittyvillä tekijöillä, kuten terapeutin empaattisuudella sekä yhteisesti jaetulla käsityksellä hoitoprosessin tavoitteista.

Haluan myös oikaista käsitystä psykoterapeuttipulasta. Suomessa huonosti tunnettuun ja vähän käytettyyn ryhmäpsykoterapiaan on jatkuvasti tarjolla potilaspaikkoja.

Taru Kaivola

ryhmäanalyytikko

psykoterapeutti VET, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat