Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen passiivinen asenne tuki Leningradin selviytymistä

Neuvostoaikainen propagandaharhautus Suomen osallistumisesta sotatoimiin Leningradia vastaan jatkosodan aikana elää eri muodoissa harvinaislaatuisen sitkeästi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Neuvostoaikainen propagandaharhautus Suomen osallistumisesta sotatoimiin Leningradia vastaan jatkosodan aikana elää eri muodoissa harvinaislaatuisen sitkeästi. Helsingin Sanomien Mannerheim-jutussa (16.9.) tutkija Ohto Manninen toteaa: ”Mannerheim torjui osallistumisen Leningradin valtaukseen, mutta sai jatkokunniamerkit siitä huolimatta. . .”, ikään kuin Suomen laillisen valtioalueen palautus olisi ollut teko natsi-Saksan hyväksi. Suomen eduskunta julisti 6.12.1941 vuoden 1939 lailliset rajat voimaan.

Tutkija Markku Jokisipilä väittää yhä, että ”Suomi oli olennainen osa Leningradin piirityksen saartorengasta”. Hän joutuu silti toteamaan, että ”Suomi ei ryhtynyt aktiivisiin hyökkäystoimiin, kun oli asemiinsa päässyt”.

Natsi-Saksan aiheuttama Leningradin osittainen saarto purkautui 21.1.1944. Brittien sotilastiedustelu sai edustajansa tutustumismatkalle kaupunkiin 29.1.–5.2.1944.

Suomea ei edes mainita, koska Suomen armeija ei kohdistanut ensimmäistäkään sotatointa Leningradiin. Turvallisuuden tunne Leningradissa palasi heti viimeisen saksalaisen kranaatin iskeydyttyä kaupunkiin. Niitä oli yli 200 000 kahden puolen vuoden aikana. Kaikki mahdollinen siviilitoiminta julkisine liikenteineen palasi muutamassa päivässä turvallisesti, koska leningradilaiset tiesivät kokemuksesta, että Suomi ei hyökkää.

Neuvostoliitto rakensi tammikuussa 1942 valmistuneen päällystetyn valtatien (highway) Laatokan rannalla. Sen nimi oli Ladoga Trassa. Se oli saksalaisten ilmahyökkäysten kohde. It-pattereita oli muutaman kilometrin välein. Väylä toimi kuitenkin koko ajan tätä kautta. Valtatien valmistuttua kaikki viisivuotiaat ja vanhemmat lapset evakuoitiin muualle Venäjälle.

Leningradin asukasmäärä oli ennen sotaa yli 3,5 miljoonaa. Raskaat tappiot käsittivät noin 650 000 henkeä. Tammikuun lopussa kaupungissa oli noin miljoonaa asukasta. Ladoga Trassa pelasti suurimman osan leningradilaisista. Brittitiedustelu vahvistaa tämän tosiasian. Suomen passiivinen asenne tuki Leningradin selviytymistä.

Jukka Seppinen

valtiotieteiden tohtori

tutkija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat