Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monessa lapsiperheessä saattaa yllättäen tikittää diabetespommi

Suomalaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että yli puolet lasten ykköstyypin diabeteksistä johtuu sairastetusta enteroviruksesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaksivuotias poikani sairastui tänä syksynä enterorokkoon. Polttavan kipeiden suuhun ja jalkoihin puhjenneiden rakkuloiden valvottaessa meitä etsin netistä tietoa, kuinka helpottaa pienen oloa, mutta törmäsinkin diabetekseen. Suomalaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että yli puolet lasten ykköstyypin diabeteksistä johtuu sairastetusta enteroviruksesta. Järkytys kylmäsi rintaani.

Diabetes-lehdessä viime lokakuussa julkaistun tutkimuksen mukaan tyypin 1 diabetekseen sairastumisen riski on suurempi enteroviruksen saaneilla pojilla kuin tytöillä.

Helsingin Sanomissa taannoin haastateltu professori Heikki Hyöty sanoi olevansa vakuuttunut, että tietynlainen enterovirus on Suomessa lisääntyneen lasten diabeteksen takana. Rokotesekoitus on ollut valmiina jo tovin, mutta rahaa sen testaamiseen ei ole saatu. Miksi ei?

Enterovirukset ovat yleisiä päiväkodeissa kiertäviä taudinaiheuttajia, ja monessa perheessä saattaa vanhempien tietämättä tikittää diabetespommi. Diabetes on vakava ja hoitamattomana kuolemaan johtava sairaus, jonka toteaminen lapsen epämääräisen oireilun perusteella voi olla ajoissa vanhemmille vaikeaa. Diabetesrokotteen testaamiseen ihmisillä pitäisi Suomessa saada pikaisesti rahoitusta, jotta näin merkittävän kansansairauden ehkäisy saataisiin rokotusohjelmaan.

Minä elän lapseni tähden pelossa. Kynsien putoaminen enterorokon seurauksena on pientä, kun poikaani voi tässä arpapelissä odottaa vielä vakavamman sairauden puhkeaminen.

Virpi Larmila

toimittaja, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat