Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko sähköinen ylioppilaskoe pedagoginen vitsi?

Opiskelijan käyttökokemus sähköisestä järjestelmästä on katastrofaalinen. Se saa helposti lukion ykkösluokkalaisen vihaamaan kaikkea sähköistä opiskelua, kirjoittaa Antti Niemi mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ylioppilastutkintolautakunta päätti tuoda Suomen koululaitoksen nykyaikaan muuttamalla perinteisen kynä–paperi-kokeen sähköiseksi. Abitti-järjestelmää on nyt kokeiltu, ja sitä voi hyvällä syyllä kutsua hölmöläisten hommaksi.

Mihin sillä pyritään? Ainakaan se ei ole tietotekniikan käyttöönoton kannalta perusteltu. Opiskelijat oppivat käyttämään järkeviä digitaalisia oppimisalustoja lukiossa muutenkin. Opettajat käyttävät jo nyt lukuisia sähköisiä työkaluja. Uuden tekstinkäsittelyohjelman opetteleminen ei vie kenenkään digitaitoja eteenpäin.

Lisäksi keinotekoinen järjestelmä on niin kaukana todellisesta digitaalisuudesta kuin mahdollista. On rakennettu kalliilla suljettu sähköinen alusta, jonne vastaukset tallennetaan. Kouluihin pitää rakentaa suljettu verkko kaapeleineen – joita on satoja – reitittimineen ja koneineen. Juuri kun muualla yhteiskunnassa pyritään langattomuuteen, ylioppilastutkintolautakunta palaa tietokoneiden kivikaudelle.

Opiskelijan käyttökokemus sähköisestä järjestelmästä on katastrofaalinen. Se saa helposti lukion ykkösluokkalaisen vihaamaan kaikkea sähköistä opiskelua. Koneet pitää opetella ”buuttaamaan”, jotta pääsee suljettuun verkkoon. Useissa konemalleissa tämä on melkein mahdotonta. Lisäksi mitä uudempi ja parempi kone sen vaikeampaa buuttaus on. Tietokoneet kehittyvät kovaa vauhtia ja on vaikea kuvitella, että Abitti pysyisi mukana.

Lukiot joutuvat suosittelemaan vanhan koneen hankkimista. Yleensä koneilla halutaan tehdä muutakin kuin kokeita. Lisäksi pitää tehdä oma Abitti-muistitikku. Esimerkiksi Macillä tuon tikun tekeminen on hyvin vaikeaa. Insinööri-isät käyttävät tunteja järjestelmän opiskeluun. Joidenkin opiskelijoiden koneet ovat buuttautuneet toimintakelvottomiksi. Kuka maksaa? Lisäksi koneet putoavat verkosta vähän väliä.

Nykyisen tietotekniikan valtti on siinä, että sen käyttö on niin helppoa. Juuri se tuo hyötyä elämään. Ylioppilastutkintolautakunnan tulokulma on seuraava: tämä on nyt se (kankea ja vaikeakäyttöinen) järjestelmä, jolla kokeet tehdään: ostakaa vanhat koneet, opetelkaa taitoja, joita ette tarvitse missään muualla kuin yo-kokeissa. Tähän menee paljon aikaa, joka on pois sisältöjen opiskelusta. Jos koneesi tilttaa, sorry. Onko tämä se kuuluisa digiloikka vai ihmisten kiusaamista?

Antti Niemi

lukiolaisen isä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat