Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoidon ja tutkimuksen rajalinja on hämärtymässä

Potilaiden uskomukset siitä, että tutkimukseen osallistuminen parantaa heidän hoitoaan, eivät ole täysin perusteettomia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Monet potilaat osallistuvat hoitonsa aikana lääketieteellisiin tutkimuksiin. Potilailla on usein selvästi vaikeuksia ymmärtää, että tieteelliseen tutkimukseen osallistumisen ei ole lähtökohtaisesti suunniteltu parantamaan heidän omaa hoitoaan.

Tutkimus ja hoito ponnistavat eri lähtökohdista. Tutkimuksen perustehtävä on edistää tiedettä ja hyödyttää tulevia potilaita, hoito taas asettaa hoidettavan potilaan tarpeet kaiken muun edelle. Tai näin ainakin perinteisesti on ajateltu. Käytännöllisesti ja myös eettisesti on pidetty tärkeänä erottaa hoito ja tutkimus selvästi toisistaan. On ajateltu, että potilaita tulee hoitaa itsearvoisesti – ei siksi, että he hyödyttäisivät tutkimusta.

Potilaiden ”harhakäsitykset” eli uskomukset siitä, että tutkimukseen osallistuminen parantaa heidän hoitoaan, eivät ole kuitenkaan täysin perusteettomia. Potilaat todella saattavat hyötyä tutkimuksiin osallistumisesta hyvin selvillä tavoilla. Potilaat saavat esimerkiksi enemmän huomiota ja mahdollisesti myös hoitoja ja lääkkeitä, joita he eivät muuten saisi. Tämä asettaa perinteisen rajalinjan hoidon ja tutkimuksen välillä kyseenalaiseksi.

Tästä seuraa eettisesti suuri haaste: onko niin, että potilaiden tulee suostua tutkimuksen koekaniineiksi saadakseen parempaa hoitoa? Jos näin on, tämä on jyrkästi vastaan sekä vakiintuneita hoito- että tutkimusetiikan perinteitä.

Koekaniiniksi ryhtyminen hoidon saamiseksi asettaa potilaan vaikeaan asemaan ja herättää myös kysymyksiä siitä, ovatko hoito- ja tutkimusetiikkaa arvioivat rakenteemme ajan tasalla näiden käytännön tilanteissa syntyvien haasteiden kanssa.

Tulevaisuus voi tosin perustelluista syistä muuttaa asetelman ja selvästi hälventää hoidon ja tutkimuksen rajalinjoja.

Yksilöllistetty lääketiede on uusi lääketieteen kehitysaskel, jonka myötä kutakin potilasta pyritään voimakkaasti profiloimaan ja hoitamaan yksilöllisesti geenitasolta lähtien. Tällöin hoito alkaa jo määritelmällisesti kulkea lähellä tutkimusta, ja tällöin myös eräiksi keskeisiksi tutkimuksen päämääriksi asettuvat potilaan hoitoon liittyvät näkökohdat. Kärjistäen sanottuna jokainen hoidettava potilas on tällöin oma tutkimuksensa. Koska emme kuitenkaan vielä tosiasiallisesti elä yksilöllistetyn lääketieteen aikakautta, tutkimusta ja hoitoa ei tulisi liiaksi sekoittaa toisiinsa.

Hoito ja tutkimus kuitenkin sekoittuvat nykyisin arjessa enemmän tai vähemmän toisiinsa. Onko tämä toivottavaa?

On toki hienoa, että potilaat haluavat osallistua tutkimuksiin, mutta ovatko syyt oikeat? Onko tällä väliä? Tulisiko tilanteeseen puuttua? Asiasta tarvittaisiin laajaa kansalaiskeskustelua. Erityisesti aihepiirin eettinen pohdinta olisi paikallaan. Tällaista tietoisuutta ja keskustelua ei kuitenkaan maassamme ole toistaiseksi vielä herätelty kovin aktiivisesti.

Heikki Saxén

Salla Saxén

Bioetiikan instituutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat