Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaiset ihmiset köyhtyvät entisestään

Hallituksen leikkausesitykset uhkaavat vammaisten ihmisten oikeuksia ja vaarantavat vammaisten hyvän elämän.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vammaispalveluja tarvitsevat kotitaloudet kokevat taloudellisen tilanteensa huomattavasti muita heikommaksi. Rahanpuutteen vuoksi joudutaan tinkimään ruoasta, lääkkeistä ja lääkärikäynneistä. Menojen kattaminen saatavilla tuloilla ei ole helppoa.

Vammaisten ihmisten yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen osallistuminen on muuta väestöä vähäisempää, ja huono rahatilanne heikentää mahdollisuuksia siihen entisestään. Tästä huolimatta valtion talousarvioesityksessä esitetään leikkauksia, jotka kohdentuvat pienituloisiin vähimmäisetuuksien saajiin. Tähän ryhmään kuuluvat myös kehitysvammaiset ihmiset.

Esitys 0,85 prosentin säästöistä jäädyttämällä indeksitarkastukset muun muassa takuueläkkeistä on pienituloisten vähimmäisetuuksien saajille merkittävä. Tämän lisäksi esimerkiksi kaavailtu lisäsäästö lääkekorvauksista kasvattaa entisestään vammaisten takuueläkettä saavien taloudellista ahdinkoa.

Vammaisten ihmisten osallistuminen työelämään ja siten kohtuullisen toimeentulon hankkimiseen on hankalampaa kuin muulla väestöllä, minkä vuoksi työeläkkeen kertyminen on vähäistä. Kehitysvammaisista työikäisistä vain noin kaksi prosenttia on palkkatyössä. Ainoana tulonlähteenä on takuueläke, johon nyt esitetyt leikkaukset kohdentuvat.

Hallituksen leikkausesitykset uhkaavat vammaisten oikeuksia ja vaarantavat vammaisten ihmisten hyvän elämän.

Marianna Ohtonen

toiminnanjohtaja

Kehitysvammaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat