Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdenkään erolapsen ei tulisi menettää vanhempaansa huoltoriidan takia

Erolapset määrätään asumaan edelleen neljä kertaa useammin äidille kuin isälle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien kirjoituksessa ”Näistä suomalaiset perheet riitelevät” (HS Kotimaa 21.9.) siteerattiin kansainvälisen yksityis- ja perheoikeuden professoria Tuulikki Mikkolaa riitojen lisääntymisestä ja pitkittymisestä. Mikkolan mukaan ihmiset selvittävät aktiivisesti oikeuksiaan vaatien niiden toteutumista. Lapsiin liittyvissä kiistoissa miesten epätasa-arvo on Mikkolan mukaan tasoittumassa.

Jäsenistömme kokemuksen ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan tämä ei pidä paikkansa, vaan erolapset määrätään asumaan edelleen neljä kertaa useammin äidille kuin isälle. Yksinhuollon määrääminen äidille on kuusi kertaa yleisempää kuin isälle.

Kirjoituksesta sai myös vaikutelman, että erolapsen vanhemmat vaativat oikeuksiaan lapsiin yhä useammin. Tämä kuulostaa oudolta perustelulta, onhan kyse oikeammin lapsen oikeudesta vanhempiin kuin päinvastoin.

Kirjoituksessa siteerattiin myös perhe- ja perintöoikeuden asianajajaa Ilona Piirosta, jonka mukaan trendinä on tasavahvojen vanhempien keskinäiset riidat. Kommentti tuntuu vieraalta, onhan jäsenistöllämme poikkeuksetta kokemusta tilanteista, jossa lapsen kanssa asuva vanhempi (äiti tai isä) pyrkii poistamaan toisen vanhemman lapsen elämästä.

Jos kohdevanhempi pyrkii pysymään lapsen elämässä, syntyy konflikti, jota kutsutaan virheellisesti huoltoriidaksi.

Oikeampi sana tilanteelle olisi huoltokonflikti (high conflict) tai huoltokiusaaminen, jossa vallalla oleva vanhempi mustamaalaa kohdevanhempaa ja manipuloi viranomaisia puolelleen tekemällä perättömiä lastensuojelu- ja/tai rikosilmoituksia tai estää vanhemman ja lapsen yhteydenpidon sekä tapaamiset. Tilanteessa eivät auta sovittelut tai sosiaalitoimen tukitoimet. Kohdevanhemman on vietävä konflikti oikeuteen, jos hän haluaa pitää yhteyden lapseen.

Lastenhuoltolain tulisi taata, ettei yhdenkään erolapsen tarvitse menettää vanhempaansa siksi, ettei laissa ole määritelty, mitkä vanhemman toimet ovat lapsen edun vastaisia.

Pauli Tossavainen

hallituksen puheenjohtaja

Isät lasten asialla ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat