Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiksujen koulut olisivat pahin mahdollinen isku tasa-arvoiselle koulutukselle

Voi vain kuvitella, millainen kilpailun ilmapiiri vallitsisi ”fiksujen kouluissa”.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mai Allo kaipasi (HS Mielipide 17.9.) omia kouluja fiksuille lapsille ja pääsykokeita näihin kouluihin. Kirjoituksen ehdotukset olisivat pahin mahdollinen isku suomalaisen peruskoulun tavoitteelle kasvattaa ja kouluttaa kaikkia tasa-arvoisesti peruskoulun idean mukaisesti.

Koulushoppailusta kielteisenä ilmiönä olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, mutta se ei ratkeaisi perustamalla ”fiksujen kouluja” tai palauttamalla tasokurssit. Ensimmäiset vain kiihdyttäisivät ilmiötä ja synnyttäisivät eliittikouluja, jotka kilpailisivat keskenään oppilaista. Tasokurssit puolestaan kaventavat jo varhaisessa vaiheessa oppilaan mahdollisuuksia jatko-opintoihin.

Koulushoppailun vähentämiseksi ja lasten ja nuorten erilaisten lahjakkuuksien tukemiseksi kannattaisi erityiskoulujen ja -luokkienkin sijaan ottaa käyttöön erilaiset painotukset. Kouluissa voisi opiskella omien taipumusten ja kiinnostuksen mukaan laajemmin esimerkiksi musiikkia, kuvataidetta, matemaattisia aineita, kieliä liikuntaa ja luovaa ilmaisua.

Tutkimusten mukaan oppilaat hyötyvät eniten heterogeenistä ryhmistä, eivät ryhmistä, joihin oppilaat on valittu jonkin piirteen, kuten osaamisen tason, kulttuuritaustan tai kielitaidon, mukaan. Voi myös vain kuvitella, millainen kilpailun ilmapiiri vallitsisi ”fiksujen kouluissa”.

Uskon, että korkeasti koulutetut opettajamme osaavat laatia peruskoulun päättöarvioinnin ilman valtakunnallisia päättökokeitakin, joita Allo myös kaipaili. Peruskoulun valtakunnallisia kokeita on kuitenkin jo nyt tilattavissa esimerkiksi eri pedagogisilta järjestöiltä. Koulut voivat halutessaan käyttää niitä muun arvioinnin rinnalla.

Digitaalinen maailma on tullut jäädäkseen – halusimme tai emme. Koulu ei voi jäädä irralleen muusta yhteiskunnasta tässäkään suhteessa, ja koulussa on annettava valmiudet selviytyä siinä ja hyödyntää uutta tekniikkaa. Nämäkin tiedot ja taidot kuuluvat kaikille tasapuolisesti, peruskoulun hengen mukaisesti.

Sari Hyytiäinen

äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat