Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskoulu opettaa meitä fiksuja ymmärtämään erilaisuutta

Huolestuneet vanhemmat, kyllä me hikipingot löydämme toisemme myöhemmissäkin elämänvaiheissa. Mekin olemme lapsia vain hetken.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla (HS 17.9.) toivottiin Suomeenkin koulujärjestelmää, jossa fiksummat oppilaat saisivat omat peruskoulunsa. Ideana olisi se, ettei keskivertoa älykkäämpien opiskelijoiden oppimista turhaan jarruteltaisi luokissa, jossa tahti on fiksuille liian hidas.

Haluan tuoda keskusteluun fiksun oppilaan näkökulman. Peruskoulun päättötodistukseni keskiarvo oli kymmenen, eikä koulumenestys ole huonommaksi muuttunut seuraavissakaan oppilaitoksissa.

Virallisesti peruskoulussa opitaan perusasiat useasta eri oppiaineesta. Toisaalta tavoitteena on opettaa ihmisiä ymmärtämään toisiaan. Lisäksi siellä opitaan oppimaan. Kaksi viimeisintä ovat mielestäni tärkeimmät asiat, mitä peruskoulu on minulle opettanut. Ei, en enää muista, montako jokea Pohjanmaata halkoo. Mutta minä muistan, kun sain kokeesta kympin ja paras kaverini sai samaisesta kokeesta nelosen. Samaan aikaan meitä nauratti vihkossani komeileva pilakuva niin paljon, että kyyneleet putoilivat kaverini silmistä. Opettaja tuli kiireesti lohduttamaan, koska luuli kaverini itkevän sitä nelosta. Ja sekös meitä nauratti vielä enemmän.

En ole kertaakaan kokenut, että tavallinen heterogeeninen luokka olisi hidastanut oppimistani. Sehän on nopeuttanut sitä, kun olen auttanut kavereita tekemään tehtäviä ja selittänyt sen oppimani asian vielä kerran. Minä opin oppimaan ja ymmärtämään erilaisuutta. Siitä saan kyllä kiittää niitä ihmisiä, joiden kaveri sain peruskoulussa olla.

Peruskoulun päätyttyä olen kohdannut useita ihmisiä, jotka ovat ihmetelleet ääneen toisten osaamattomuutta: ”Miten tuo nyt ei voi tajuta, ihan yksinkertainen juttu!”

Minä en halua tänne enää yhtään ihmistä, joka ei ymmärrä meidän ihmisten olevan lahjakkaita eri aloilla. Meillä on jo eliittilukioita ja hyviä korkeakoulupaikkoja, joissa varmasti pääsee tutustumaan samoja lahjoja omaaviin ihmisiin. Missä vaiheessa me sitten opimme kohtaamaan älyllistä erilaisuutta, jos jo peruskoulussa meidät jaetaan ryhmiin emmekä kohtaa toisiamme?

Huolestuneet vanhemmat, kyllä me hikipingot löydämme toisemme myöhemmissäkin elämänvaiheissa. Mekin olemme lapsia vain hetken.

Aurora Taira

bioinformatiikan opiskelija

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat