Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllistyminen vaatii nuorelta uudenlaista asennoitumista

Uraohjauksen pitäisi olla aktiivinen osa yliopisto-opintoja heti alusta alkaen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on 58 000 korkeakoulutettua työtöntä, joista noin 5 000 on vastavalmistuneita. Yksi korkeakoulututkinto maksaa valtiolle keskimäärin 44 000 euroa. Suomella ei ole varaa antaa tällaisen jätti-investoinnin valua alas viemäristä.

Nyt tarvitaan kipeästi sekä korkeakouluilta että opiskelijoilta uutta asennoitumista siihen, mitä työllistyminen nykyisin vaatii.

Opintojen alussa meille sanottiin, että ylemmällä korkeakoulututkinnolla työllistyy varmasti, ja mitä enemmän erilaisia töitä tekee, sen parempi.

Todellisuus oli kuitenkin toinen: maisterintutkinto ja pitkä cv eivät kiinnostaneetkaan ketään. Ei riittänyt, että oli hoitanut kunnialla opinnot, harjoittelut ja kesätyöt – eikä se, että vakuutti olevansa ahkera ja työtä pelkäämätön. Hakijoita oli rinnalla samoilla suorituksilla satoja. Joukosta oli mahdotonta erottua. Työnantajat hakivat täsmällistä kokemusta ja konkreettista osaamista.

Tässä kohtaa tuoreen maisterin mieli mustui. Siihenastisen elämän pääasiallinen tehtävä oli ollut opiskelu. Nyt näyttikin siltä, että oikeilta vaikuttaneet ratkaisut eivät riittäneet mihinkään. Työtä ei irronnut ja asian kanssa jäi todella yksin. Apu ja neuvot puuttuivat.

Mentorointi osoittautui toimivaksi tavaksi puuttua itsetuntoa nakertavaan pattitilanteeseen. Saimme kumpikin Suomen Mentorit ry:n kautta mentorin, toinen meistä myös trainee-paikan.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan mentoroinnin idea on, että henkilö, jolla on enemmän kokemusta, jakaa sitä vähemmän kokeneelle. Tässä tapauksessa mentoreina toimivat pitkään työelämässä olleet ammattilaiset, jotka haluavat auttaa nuoria uransa alkuun.

Lukuisten epäonnistumisten ja ei kiitos -vastausten keskellä mentoreiden sparraus, tuki ja kannustus on ollut todella tärkeää ja auttanut jaksamaan.

Yhteisissä keskusteluissa ja pohdinnoissa omat vahvuudet ja itseluottamus on kaivettu esille. Tämä on auttanut hahmottamaan, mihin suuntaan lähteä seuraavaksi. Mentoroitava on ymmärtänyt, että taitoja kyllä on, niitä ei vain osannut tuoda esiin.

Itsensä ja omien vahvuuksiensa tuntemisen tärkeyttä ei pidä aliarvioida. Akateemisuus ei myöskään voi tarkoittaa sitä, että tulevan ammatin pohdinta jätetään opintojen ulkopuolelle. Uraohjauksen pitäisi päinvastoin olla aktiivinen osa yliopisto-opintoja heti alusta lähtien.

Nuorten on osattava kertoa osaamisestaan ja siitä, mitä he haluavat tehdä, sekä tiedettävä realistisesti, mitä työllistyminen vaatii. Oman suunnan hahmottuessa monisyiseen ongelmaan alkaa löytyä ratkaisuja. Opiskelu tehostuu ja korkeakoulut säästävät rahaa, kun opiskelijat valmistuvat ajallaan. Mikä tärkeintä, määrätietoiset nuoret osaavat rakentaa itse itselleen töitä, jos niitä ei muuten löydy.

Heidi Honkamaa

aktori, projektikoordinaattori Suomen Mentorit ry

Saara Muukkonen

aktori, trainee, Wärtsilä Oyj

Suomen Mentorit ry:n hallituksen jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat