Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistopolitiikka on uusittava kokonaan

Suomen korkeakoulupolitiikassa tehtiin suuri virhe, kun korkeakoululaitos 1990-luvulla jaettiin kahtia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat ajautuneet syvään kriisiin. Heinäkuussa 2016 korkeakoulutettuja työttömiä oli 58 451. Luku kasvaa yli 5 000:n vuosivauhtia.

Rehtori Tapio Huttula Humanistisesta ammattikorkeakoulusta piti tilannetta (HS Vieraskynä 9.9.) ”dualistisen” mallin näkökulmasta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kilpailutilanteena.

Valitettavasti tämä ”mustasukkainen” toiminta tekee onnetonta tulosta: työttömiä.

Suomen korkeakoulupolitiikassa tehtiin suuri virhe, kun korkeakoululaitos 1990-luvulla jaettiin kahtia. Yliopistojen tehtäväksi tuli tieteellinen koulutus ja ammattikorkeakoulujen työelämään valmentaminen.

Tällaista ratkaisua ei olisi saanut tehdä. Esimerkiksi Britanniassa luovuttiin jo 1990-luvulla lyhyen kokeilun jälkeen ammattikorkeakouluista ja niistä tehtiin yliopistoja.

Korkeimman koulutuksen on huolehdittava tutkimuksen ja opetuksen ykseydestä vaalimalla tieteellistä orientaatiota kaikin tavoin.

1970-luvulla tutkinnonuudistus heikensi yliopistojen tieteellistä perustaa koulutusohjelmaratkaisun seurauksena. Tilannetta vaikeutti myös se, että lahjakkain tutkijakunta irrottautui Suomen Akatemiaan.

Käsiini saamat ja näkemäni ammattikorkeakouluissa tehdyt opinnäytetyöt ovat olleet enemmän selvityksiä kuin osoituksia tieteelliseen ajatteluun tai menetelmiin perehtymisestä.

Korkeimman opetuksemme ajautuminen täydelliseen katastrofiin voidaan vielä estää. Nyt tarvitaan luottamuksen palauttamista, nopeaa kansainvälisen sekä kansallisen tutkimus- ja koulutusyhteistyön haltuunottoa ja erityisesti verkkopalvelujen kehittämistä. Pelkästään opettajakoulutettavia on maailmalla 6–7 miljoonaa, samalla töitä tuhansille työttömille. Uudet työpaikat tutkimuksen ja koulutuksen alueelta löytyvät kyllä maailmalta, jos vain halutaan.

Suomessa olisi hyvä myös ymmärtää, ettemme tarvitse kaksinkertaista pääsykoejärjestelmää emmekä täysin tarpeettomia välivuosia. Lukioissa ja muualla keskiasteella voitaisiin aivan hyvin aloittaa yliopistolliset opinnot ja antaa 80 opintopistettä suorittaneille suora väylä yliopistoihin.

Suosittelen niille, jotka eivät päässeet ponnisteluistaan huolimatta Suomen yliopistoihin, aloittamaan opintopolkunsa aikailematta kansainvälisissä yliopistoissa, esimerkiksi Harvardissa tai muussa kansainvälisessä verkostoyliopistossa. Niiden tarjonta on hämmästyttävän laajaa. Kursseja on tarjolla myös ilmaiseksi.

Myös monien suomalaisten yliopistojen verkkotarjonta on varsin korkeatasoista. Silläkin pääsee alkuun.

Ilkka Huovio

professori emeritus

Taideteollinen korkeakoulu

dosentti, Lapin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat