Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisten syrjiminen on helppoa

Vammattomat voivat piipahtaa hetken mielijohteesta missä vain, vammaisen pitää järjestellä ja sovitella menemiset etukäteen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kalle Könkkölä sai Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Antti Alaselta tyyppivastauksen (HS Mielipide 24.9.) koskien elokuvateatteri Orionin esteellisyyttä. On totta, että pyörätuolilla on vaikea päästä teatteriin sisälle, ja syykin on selvä: rakennus on 90 vuotta vanha.

Orionissa on varmasti tehty lukuisia remontteja ja peruskorjauksia, joiden yhteydessä esteettömyys olisi lain mukaan pitänyt ottaa huomioon, vaikka rakennus olisi suojeltukin.

Alanen vakuuttaa, että kunhan vammainen ilmoittaa ennakkoon tulostaan, jokin ratkaisu keksitään. Niinpä tietysti. Vammaisen on aina itse huolehdittava selviytymisestään arkisissakin menoissa ja kannettava vastuu sellaisistakin asioista, jotka kuuluvat julkisen tilaisuuden järjestäjälle. Vammattomat voivat piipahtaa hetken mielijohteesta missä vain, vammaisen pitää järjestellä ja sovitella menemiset etukäteen, eikä tätä edes kummastella.

Mikä olisi pikaratkaisu tässä Orionin tapauksessa? Nopeasti kokoon kyhätty ramppi? Pari kantajaa? Ensimmäinen idea on vaarallinen, toinen sekä vaarallinen että nöyryyttävä. Sähköpyörätuolit painavat sata kiloa, eivätkä vammaiset ole mitään paketteja.

Vammaisten välitön ja välillinen syrjintä on helppoa. Jäämme eri tavoin ulkopuolelle. Aina emme jaksa nostaa äläkkää, sillä tuloksena on vain olkapäiden kohottelua ja käsien levittelyä.

Jussi Lindevall

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat