Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksipuolinen viljelykäytäntö ja saman torjunta-aineen käyttö eivät ole hyväksi

Kestävässä kasvinsuojelussa eri torjuntakeinoja pitäisi vuorotella, kuten alan asiantuntijat ovat jo kauan korostaneet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien tiedesivut ovat viime aikoina ilahduttaneet ammattibiologejakin. Nyt kuitenkin Tiedon jyvien jutussa väitettiin uuden soija- ja maissitutkimuksen osoittaneen, että muuntogeeniset eliöt ovat vaaraksi ympäristölle. Väite on sekä perätön että biologisesti mieletön.

Ensiksikin, kyseinen tutkimus juuri osoitti, että kun kasvinsuojelun ympäristövaikutukset otetaan lukuun, gm-soijan viljelijät käyttivät suunnilleen saman verran herbisidejä (”rikkaruohomyrkkyjä”) kuin muiden soijalajikkeiden viljelijät. Vaarattomampaa ainetta tosin.

Kestävän gm-maissin viljelyssä taas kasvinsuojelu rasitti ympäristöä 10 prosenttia vähemmän kuin muilla maissilajikkeilla. Samalla syöpävaaralliset tähkähomeet vähenevät murto-osaan. Luomumaissilla taas levitetään loispistiäisiä, jotka vaarantavat harvinaiset päiväperhoset.

Suuri ympäristöetu saadaan siitä, että näitä herbisidinkestäviä lajikkeita voidaan vuoroviljellä maata kyntämättä (suorakylvönä), jolloin maan humuskerros vahvistuu vuosi vuodelta. Tavallisessa, kyntöön perustuvassa viljelyssä eroosio on 500 kertaa pahempaa, ja pellon ravinteikkaat pintakerrokset huuhtoutuvat saasteeksi vesistöihin.

Mikä sitten gm-soijan viljelyssä mättää? Yksipuolisuus: se, että käytetään aina vain yhtä ja samaa torjunta-ainetta. Kestävässä kasvinsuojelussa eri torjuntakeinoja pitäisi vuorotella, kuten alan asiantuntijat ovat jo kauan korostaneet.

Mikään suojakeino ei ole ikuinen, vaan jokaisen voi kasvintuhoojien evoluutio murtaa vuosien myötä. Yksipuolinen viljelykäytäntö vauhdittaa suotta suojan murtumista, joten kannattaisi jalostaa monenlaisia kestäviä lajikkeita ja vastaavasti vaihdella kasvinsuojelun aineita ja menetelmiä.

Glyfosaatti on pitänyt pintansa monta vuosikymmentä, paljon tavallista pidempään. Yksipuolinen käyttö kuitenkin nakertaa jo sen tehoa. Vuodesta 2007 lähtien ovat glyfosaatinkestävät rikkakasvit yleistymässä pelloilla Yhdysvalloissa, joten ruiskutuksia joudutaan lisäämään, kuten tämäkin tutkimus toteaa.

Geenimuuntelun kanssa tällä kaikella ei tietenkään ole mitään tekemistä. Geenimuuntelu on jalostusmenetelmä, puhtain ja tarkin. Sillä voidaan jalostaa viljelykasveja tuhansia kertoja puhtaammin sekä miljoonia kertoja tarkemmin ja luotettavammin kuin entisillä jalostuksen keinoilla – nehän olivat arpapeliä, ”yrityksen ja erehdyksen taidetta”.

Herbisidinkestäviä kasveja voidaan toki jalostaa myös vanhoilla menetelmillä, ja siihen pystyy aivan tavallinen luonnonvalintakin. Tunteehan tiedekirjallisuus yli 500 tapausta, jolloin sattumanvarainen luonnonmutaatio on kehittänyt rikkakasville kestävyyden jotain maatalouden herbisidiä vastaan.

Science-tiedelehden uusin numero (16.9.) kertoo laajasti, kuinka viljelykasvien tuottavuutta, kestävyyttä, terveellisyyttä ja laatua voidaan parantaa uudella täsmämuuntelulla – ihmiskunnan parhaaksi ja luonnon pelastamiseksi.

Jussi Tammisola

kasvinjalostuksen dosentti

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat