Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleistykset hoitajien huonosta käytöksestä loukkaavat suurta joukkoa terveydenhuollon toimijoita

Esimerkiksi Malmin päivystyksessä yli 80 prosenttia potilaista antaa välittömän positiivisen palautteen saamastaan palvelusta, kirjoittaa lääkäri Arto Tennilä mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveydenhuollon ja erityisesti päivystysten henkilöstö on joutunut viime viikkoina kohtuuttoman kritiikin kohteeksi. Helsingin Sanomat ja Yle ovat luoneet kuvan huonokäytöksisestä ja potilaita pahoinpitelevästä henkilöstöstä, vaikka tosiasiassa nämä ilmiöt ovat erittäin harvinaisia.

Meillä on kaikkien tuntemia resursointiin ja palvelun organisointiin liittyviä haasteita, mutta henkilöstömme on ammattitaitoista ja me tuotamme keskimäärin korkeatasoista palvelua, johon potilaat ovat tyytyväisiä. Tämä on yleisesti tunnustettu tosiasia, eivätkä yksittäiset väärinkäytökset tätä muuksi muuta.

Esimerkiksi Malmin päivystyksessä yli 80 prosenttia potilaista antaa välittömän positiivisen palautteen saamastaan palvelusta, ja terveyskeskuspäivystyksen läpimenoaika, eli palveluun kuluva kokonaisaika, on keskimäärin reippaasti alle kaksi tuntia. Palvelu on siis varsin nopeaa ja potilaat tyytyväisiä.

Viime viikkojen uutisoinnissaan media ei ole ollut kiinnostunut selvittämään, kuinka yleisiä saati mistä johtuvia huono käytös tai fyysiset kaltoinkohtelut todella ovat. Tämän tiedon puute on korvattu yleistyksillä, jotka suorastaan loukkaavat suurta joukkoa terveydenhuollon toimijoita.

Väärinkäytökset, ovat ne sitten huonoa käytöstä tai ääri-ilmiönä fyysistä kaltoinkohtelua, eivät missään olosuhteissa ole sallittuja, ja niihin on puututtava aina lujalla kädellä. Yksilön vastuu omasta toiminnastaan on luonnollisesti keskeisin tekijä, mutta myös työyhteisöllä on oma kollektiivinen vastuunsa.

Pelkkä yksilön rankaiseminen, kuten irtisanominen, ei välttämättä poista ilmiön juurisyytä. Meillä tuleekin olla nykyistä paremmat työyhteisön valmiudet hoitaa työntekijälle kehittyvää työuupumusta ennen kuin se johtaa ongelmiin. Tällä saralla on tehty valtavasti hyvää työtä muun muassa työnohjauksen kehittämiseksi, mutta samanaikaisesti myös työn haasteet ovat lisääntyneet.

Yhteiskunnassamme esiintyvä varsin laaja pahoinvointi näkyy erityisesti terveydenhuollon päivystyksissä, eikä yhteiskunnan muita palveluita ole riittävästi kehitetty vastaamaan nykyajan haasteita.

Sote-ratkaisujen kynnyksellä onkin syytä pysähtyä arvioimaan, millä panostuksella yhteiskunta haluaa tätä sektoria hoitaa. Jos tarkoitus on keskittää päivystystoiminta entistä suurempiin yksiköihin ja jättää samalla muut virka-ajan ulkopuoliset palvelut hoitamatta, tulee lopputulos olemaan katastrofaalisen huono.

Arto Tennilä

lääkäri, Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat