Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erossa lapsen näkemys pitää ottaa huomioon

Lapsella on myös oikeus olla ilmaisematta näkemyksiään. Eroon liittyvät päätökset ja niiden tekeminen ovat aina aikuisten vastuulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lapsia koskevat huoltoriidat olivat esillä mielipidesivulla (HS 25.9.). Suomenkin ratifioiman Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan valtion tulisi mahdollistaa lapsen henkilökohtainen suhde molempiin vanhempiinsa eron jälkeen. Sopimukseen kuuluu myös lapsen oikeus ilmaista näkemyksensä omaa elämäänsä koskevissa asioissa.

Vanhempien tulisi erotessaan ottaa huomioon lapsen yksilöllinen tilanne ja tarpeet, kun he päättävät lasta koskevista asioista. Huoltoriidoissa kaksi lapseensa kiintynyttä vanhempaa tulkitsee lapsen tilannetta eri tavalla. Tilanne on altis tulkinnoille, ja vanhemmat saattavat valjastaa lapsen edun omien etujensa ajamiseen. Erosumussa voi olla vaikea erottaa, mitkä tunteet ovat minun, mitkä lapsen, tai huomioida lapsen erilaiset näkemykset ja toiveet tilanteen ratkaisuissa.

Lapsella on myös oikeus olla ilmaisematta näkemyksiään. Eroon liittyvät päätökset ja niiden tekeminen ovat aina aikuisten vastuulla. Lasta ei pitäisi asettaa kiistojen ratkaisijaksi tai tilanteeseen, jossa hän joutuu valitsemaan puolensa vanhempien välillä. Työkäytäntöjä tulisikin uudistaa lapsen näkemykset paremmin huomioiviksi ja kehittää menetelmiä, joissa jo eron varhaisessa vaiheessa huomioidaan koko perheen tilanne, myös suhteet muihin lapselle läheisiin ihmisiin.

Lakia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta uudistetaan parhaillaan. Uudessa laissa tulisi nykyistä paremmin ottaa huomioon se, millä tavoin lapsen oikeus ilmaista näkemyksiään toteutuu vanhempien erotessa.

Ensi- ja turvakotien liitto jäsenyhdistyksineen tarjoaa apua eroa miettiville ja eroaville vanhemmille. Tavoitteena on yhteisvanhemmuuden mahdollistaminen ja lapsen suhteen turvaaminen molempiin vanhempiin. Vanhemmuus ei pääty eroon.

Päivi Hietanen

suunnittelija

Ensi- ja turvakotien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat