Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erityislapsen eronneet vanhemmat tarvitsevat tukea

Erityislapsen vanhemmalla voi olla aito huoli siitä, miten lapsen hyvinvointi turvataan myös toisen vanhemman luona.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on pohdittu, miten lasten asioihin liittyviä oikeusriitoja voidaan ehkäistä (Kotimaa 21.9., Mielipide 25.9.).

Asiaa käsitellään yleensä miesten ja naisten välisen tasa-arvon näkökulmasta. Kuitenkin esimerkiksi erityislapsen vanhemmalla voi olla aito huoli siitä, miten lapsen hyvinvointi turvataan myös toisen vanhemman luona. Kokemukseni on, että tuen ja palveluiden saaminen on vaikeaa, kun vanhemmat ovat eronneet ja heillä on erityislapsi. Ennen kuin lapsemme sai diagnoosin, hänen oireiluaan selitettiin myös vanhempien erolla tai muilla vanhemmista johtuvilla syillä. Vanhempien välit kiristyivät ja syntyi käräjäkierre.

Lapsen erityistarpeista johtuviin pulmiin auttaa vanhempien ohjaus, ei syyllistäminen. Vanhemman voi olla aluksi vaikeaa hyväksyä lapsensa erityisyys, mikä voi näkyä torjuvana suhtautumisena tarjottuun apuun tai neuvotteluihin. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos työntekijä jaksaa luotsata vanhempaa tämän vaiheen yli.

Sosiaalitoimi voi järjestää tukea lähinnä sille vanhemmalle, jonka luona lapsi on kirjoilla. Tapaamisasiat se ohjaa viemään käräjille. Lapsenhuoltolain uudistamisen yhteydessä tulisi tehdä täsmennyksiä lakeihin, jotka säätävät palveluiden järjestämisestä perheille. Molemmille huoltajille pitää taata tuki lapsensa kanssa toimimiseen. Paras asiantuntemus erityislapsen tilanteesta on usein lasta hoitavalla terveydenhuollon yksiköllä. Terveydenhuollon roolia tulee vahvistaa asioita hoidettaessa ja selvitettäessä.

Follo-sovittelun pakollisuutta tulisi harkita, mikäli asia etenee tuomioistuimeen. Erityislasten perheissä riidan taustalla on usein ongelmia, jotka pitäisi yksinkertaisesti hoitaa kuntoon.

Erityislapsen huoltaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat