Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristönsuojelun nimissä puolustetaan moottoritietä ja vastustetaan pikaratikkaa

Helsingin yleiskaavan tarkoituksena on päättää suurista linjoista ja tarkentaa niitä asemakaavoja tehtäessä, kirjoittaa kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) HS:n mielipidesivuilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sture Andersson kysyi (HS Mielipide 24.9.) minuun nimeltä viitaten, miten Koijärven puolustajista on voinut tulla Keskuspuiston silpojia.

Helsingin seudun kasvu on perustunut yli puoli vuosisataa ympäristörikosta lähenneeseen yhdyskuntarakenteen hajottamiseen. Väkiluvun kaksinkertaistuminen on merkinnyt asumisen vaatiman maa-alan kymmenkertaistumista, pitkiä matkoja, paljon asfalttia ja rakentamisen alle jääneitä luontoarvoja.

Helsingin yleiskaavassa halutaan muuttaa suuntaa ja pyrkiä eheään yhdyskuntarakenteeseen, jossa liikkuminen perustuu suurelta osin jalankulkuun ja pikaratikoihin. Tämä on vihreä tavoite, jota puolustan ylpeänä.

Helsingin yleiskaavassa osoitetaan asumista 80 000 asukkaalle muuttamalla moottoriteitä kaupunkibulevardeiksi, joiden liikenteen runkona ovat pikaraitiotiet. Tällä säästetään paljon luontoa ja lähivirkistysalueita.

Näistä moottoriteistä merkittävin on Keskuspuiston läpi kulkeva Hämeenlinnanväylä. Sen muuttaminen kaduksi merkitsee kadunvarrelle rakentamista, mutta samalla rakennukset suojelevat Keskuspuistoa liikenteen pauhulta.

Keskuspuistoon ei pidä rakentaa vain, jotta saadaan tonttimaata. Hämeenlinnanväylän vieressä olevat alueet ovat yleiskaavan rakenteen kannalta olennaisia, koska pikaratikkaa ei voida viedä muuta kautta. Yleiskaavasta saatiin viime vaiheessa poistetuksi Metsäläntien varrelta rakennusmaata, joka oli siellä vain tyydyttämässä tonttitarvetta.

Yleiskaava on tehty yleisluontoiseksi käyttämällä tarkkojen rajojen sijasta hehtaarin ruutuja. Tarkoituksena on päättää nyt suurista linjoista ja tarkentaa niitä asemakaavoja tehtäessä.

Tämä ”hehtaaripyssyllä kaavoittaminen” on synnyttänyt pahoja väärinkäsityksiä. Kukaan ei ole ajatellut, että rakentamisalueet ulotettaisiin maksimaalisesti pikselien sallimissa rajoissa – sellainenhan tarkoittaisi jopa eläinten hautausmaan päälle rakentamista. Siitä ei ole mitään pelkoa.

Kaupunkisuunnitteluviraston Keskuspuiston eri osien käyttäjämääriä kuvaavien tilastojen mukaan Hämeenlinnanväylän reunat ovat melun vuoksi hyvin vähän käytettyjä.

Erityisesti Pirkkolan kohdalla on kuitenkin suunniteltu rakennettavaksi alueille, joiden rakentaminen heikentäisi Keskuspuistoa merkittävästi. Keskuspuisto on siellä kapea johtuen urheilupuiston tuhlailevasta maankäytöstä ja suuresta pysäköintialueesta, jonka voisi hyvin metsittää.

Seuraavan valtuuston tärkeimpiä tehtäviä on päättää Keskuspuiston tarkoista rajoista. Pirkkolan kohdalla ratkaisu voi olla bulevardin siirtäminen Haagaan päin tai itäpuolen jättäminen rakentamatta samaan tapaan kuin Mannerheimintiellä Hesperian puiston kohdalla.

Sekin on muuten yllättävää, että ympäristönsuojelun nimissä puolustetaan moottoritietä ja vastustetaan pikaratikkaan perustuvaa liikennettä.

Osmo Soininvaara

kaupunkisuunnittelulautakunnan

varapuheenjohtaja (vihr)

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat