Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleiskaavaehdotuskin rajoittaa liikaa

Jos rakentaminen olisi melko vapaata, kysynnän ja tarjonnan laki pudottaisi hinnat ja vuokrat rakennuskustannusten tasolle koko maassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uusi yleiskaavaehdotus pääosin kieltää rakentamisen Helsingissä, ja jos kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) saa tahtonsa läpi (”Keskuspuisto on pelastettavissa”, HS Mielipide 26.9.), rakentamista kielletään lisää. Tällöin asuntopula pahenee, hinnat ja vuokrat nousevat – ja lähinnä vain rikkailla ja tuensaajilla on varaa asua Helsingissä.

Jo nyt hinnat ja vuokrat todistavat, että pahin pula on tiiviistä kaupungista. Ylivoimaisesti kalleimmat kaupungit ovat Helsinki ja Kauniainen – ne ainoat, joista vain puolet on viheraluetta. Helsingissäkin tiivis osa on kalliimpaa eli kaivatumpaa. Uudessa kaavassa Helsingissä viheralueosuus olisi samaa suuruusluokkaa kuin nytkin: 4–5 kertaa niin paljon kuin Kalliossa, joka sekin on hyvin haluttua aluetta.

Jos tiiviistä kaupungista on näin kova pula, sen rakentamista ei pitäisi ainakaan kieltää, kun asumismenot ovat jo nyt turhan suuria. Kapitalistinen rakennusyhtiö rakentaa vain niin tiivistä kuin mistä ostajat maksavat eniten, ei neliötäkään ylimääräistä.

Luonnon keskellä on asuntoja jo nyt enemmän kuin ihmiset haluavat – osa ei mene kaupaksi edes ilmaiseksi. Tiivistä kaupunkia on vain pieni murunen Suomesta.

Jos rakentaminen olisi melko vapaata, kysynnän ja tarjonnan laki pudottaisi hinnat ja vuokrat rakennuskustannusten tasolle koko maassa. Nykyinen yleiskaavaehdotuskin on kovin rajoittava.

Kalle Mikkola

dosentti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat