Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robottiesimiehet voivat suoriutua tehtävistään vähintään yhtä hienotunteisesti ja eettisesti kuin ihmiset

Säännöt ja erilaiset tilanteet voidaan opettaa roboteille esimerkkien kautta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eveliina Salonen väitti kirjoituksessaan (HS Mielipide 19.9.), etteivät koneet suoriudu esimiestyöstä, koska se edellyttää tunneälyä, hienotunteisuutta ja eettisyyttä.

Tunneäly on psykologi Daniel Golemanin lanseeraama termi. Termiä on kritisoitu tiedeyhteisössä muun muassa siksi, ettei se tutkimusten mukaan tunnu ennustavan esimiesten tai muiden työelämän toimijoiden suorituskykyä. Robottienkaan ei siis tarvitse sellaista osata. Sen sijaan eettisyyttä ja hienotunteisuutta voidaan opettaa koneille, koska nämä ominaisuudet pohjautuvat valtaosin opittuihin sääntöihin ja tilannetajuun.

Säännöt ja erilaiset tilanteet voidaan opettaa roboteille esimerkkien kautta nykyisillä koneoppimisen menetelmillä. Kone suoriutuu myös tilanteista, joita se ei ole aikaisemmin kohdannut. Koneen oppimateriaaliksi voidaan koota tuhansien ihmisten kokemukset erilaisista esimiestyön tilanteista ja täydentää niitä tarvittavilla sääntökokoelmilla.

Robottien toiminnan ei siis esimiestyössäkään tarvitse rajoittua vain mekaanisten rutiinien suorittamiseen. On kaikki syyt uskoa, että robottiesimiehet suoriutuisivat tehtävistään vähintään yhtä hienotunteisesti ja eettisesti kuin virheitä tekevät ihmiset.

Jaakko Haakana

ohjelmistoarkkitehti, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat