Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puusta rakennettu Guggenheimin museo olisi kansainvälinen vetonaula

Puu-Guggenheimilla saavutettaisiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: suomalaisen puudesignin ja puurakentamisen tavoitteet sekä taidemuseon omat tavoitteet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Guggenheimin museon tilannetta käsitelleestä jutusta (HS Kulttuuri 19.9.) jäi myönteinen yleiskuva. Valtion rooli ja asenne herättävät kuitenkin ihmetystä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti heti budjettiriihen jälkeen hallituspuolueiden kolmikoplan ulostulossa, että valtion varoja ei Guggenheimin museoon sitten käytetä. 40 miljoonan euron rahoitusesityksen museolle olivat tehneet yhdessä elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

Suomi tarvitsee kansainvälisesti kiinnostavia uusia taiteen monumentteja. Tarvitaan muutakin kuin Temppeliaukion kirkko ja Sibelius-monumentti tai suojeltu funkkistyylinen Helsingin olympiastadion. Guggenheimin museo toimisi sellaisena erinomaisesti.

Guggenheimin museon arkkitehtuurikilpailun voitti pariisilainen Moreau Kusunoki Architectes. Työ on ansiokas ja sellaisenaan varmaankin voittonsa ansainnut, mutta laajemmin suomalaista osaamista ajatellen työ on aika vaatimaton.

Helsinki on merikaupunki. Mereltä katsottuna Guggenheimin museo jää luksusasuntojen ja suurlähetystöjen rakennuksien sekä vähän sivummalla sijaitsevan Suomen elinkeinoelämän Palacen varjoon.

Tulisi harkita vielä, että museo rakennettaisiin näyttävämmäksi ja materiaalina käytettäisiin puuta. Puu-Guggenheimilla saavutettaisiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: suomalaisen puudesignin ja puurakentamisen tavoitteet sekä taidemuseon omat tavoitteet.

Pääkirjoituksessa (HS 18.9.) ihmeteltiin puisten kerrostalojen rakentamisen vähyyttä Suomessa. Joitakin merkittäviä kohteita on, kuten juuri Pudasjärvellä avattu maailman suurin hirsinen koulukompleksi. Rakennus on houkutellut Iijoen rannalle tuhatmäärin tutustujia ympäri maailmaa.

Muualla maailmassa on meneillään monia huomattavia puisten kerrostalojen rakennusprojekteja, naapurimaatamme Ruotsia myöten. Kuten pääkirjoituksessakin todettiin, puu on liian hyvä materiaali vain selluksi keitettäväksi.

Puun ympärille on rakentumassa innovatiivinen ekosysteemi. Ekosysteemin kansainväliseksi vetonaulaksi sopisi mitä parhaiten puu-Guggenheim. Se edistäisi puurakentamisen vientiä ja sillä saavutettaisiin paremmin koko kansan tuki. Suomi tunnetaan puusta, ja puussa on yhä Suomen tulevaisuus.

Guggenheimin museon rakentamista Suomeen kannattaisi tukea valtion varoin. Puu-Guggenheim toimisi kansainvälisenä vetonaulana monille muillekin suomalaisille käyntikohteille ja suomalaiselle puurakentamisen ja metsän osaamiselle. Helsingin puu-Guggenheimia kävisivät katsomassa myös suomalaiset itse ympäri maata.

Varsinkin nyt, kun olemme menettäneet näkyvyyttä rakennemuutoksen ja esimerkiksi Nokian matkapuhelintoiminnan lopettamisen seurauksena, tarvitsemme uusia näkyviä suomalaisen osaamisen käyntikortteja. Puu-Guggenheim olisi sellainen.

Esa Kerttula

professori emeritus, Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat